Desery | Kuchnia

Niespodzianka śniadaniowa z marynowanymi truskawkami.

deser lodowy z truskawkami_11

Takie śniadanie to tylko latem. A jeśli nie śniadanie, to po prostu pyszny deser z chrupiącą niespodzianką na dnie. U mnie na bazarku truskawki wciąż do dostania. Te marynowane z cytrynowo-miętową nutą łączą się wspaniale z gałką jogurtowych lodów. Polecam i zapraszam do fotograficznej zabawy z Lawendowym Domem i marką Grycan – lody od pokoleń.

deser lodowy_3

Śniadaniowa niespodzianka z marynowanymi truskawkami

na 4 porcje

200 g maślanych ciasteczek

300 g truskawek lub innych owoców jagodowych

łyżka miodu

kilka listków świeżej mięty

sok z połowy cytryny

skórka otarta z połowy cytryny

4 gałki lodów jogurtowych z truskawkami

deser lodowy z truskawkami_10

Ciasteczka pokruszyć. Truskawki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki lub cząstki. Jeśli użyjecie innych drobnych owoców, np. malin, pozostawcie je w całości. Truskawki zalać miodem, dodać posiekaną drobno miętę, sok i skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Ciasteczkowe okruchy ułożyć na dnie słoiczków (lub miseczek), na ciasteczka wyłożyć truskawki, a następnie gałkę lodów. Podawać od razu.

deser lodowy

lody jogurtowe

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *