Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie

Nie taki szpinak straszny! Duszony szpinak z chrupiącą posypką

Duszony szpinak z moim chrupiącym dodatkiem specjalnym. Skusicie się? Idealny dodatek do patisonów.

Duszony szpinak z chrupiącą posypką

300 g szpinaku

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól

świeżo zmielony pieprz

oliwa

posypka:

100 g sucharów

100 g masła

Szpinak dokładnie umyć, posiekać, ale niezbyt drobno. Cebulę pokroić w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać posiekany czosnek i szpinak. Dusić ok. 3 minuty, nie więcej, żeby szpinak pozostał wyraźnie zielony. Przełożyć do miski. Suchary zetrzeć lub zmiksować na dość grubą kruszonkę. Rozgrzać masło, dodać suchary, smażyć razem ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Gotową posypkę dodać do szpinaku.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwielbiam szpinak, mąż troszkę mniej :D. Jestem pewna że z chrupiącym dodatkiem dzieciom również posmakuje, a jest już młodziutki w ogrodzie. :)