Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Naleśniki gryczane z bukietem świeżych warzyw i ziołową posypka

placek gryczany_2

Aż trudno uwierzyć, że gryczana mąka jest tak wdzięczna w kulinarnych eksperymentach. Robiłam z niej wielokrotnie bliny na bazie drożdży, ale nie podejrzewałam, że po wymieszaniu z wodą i odrobiną oleju otrzymam pyszne, elastyczne ciasto na naleśniki, które po usmażeniu można nadziewać na wiele sposobów. Dziś jeden z moich ostatnich hitów – treściwe, pełne zdrowia naleśniki z warzywami.

placek gryczany_3

Naleśniki gryczane z bukietem świeżych warzyw i ziołową posypką

200 g mąki gryczanej

1 łyżeczka oleju

½ ząbka czosnku

garść świeżych ziół (u mnie bazylia i oregano)

1 kromka czerstwego chleba razowego

1 łyżka oliwy

1 dojrzałe awokado

2 pomidory

1 upieczona wcześniej i obrana ze skórki papryka

dymka

sól

Do naczynia przesypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli i tyle wody, by zmiksowane ciasto miało gęstość i konsystencję śmietany. Rozgrzać patelnię i przed wylaniem ciasta posmarować ją cieniutką warstwą oleju. Usmażyć 4 duże naleśniki. Czosnek, zioła, czerstwy chleb i oliwę zmiksować na kruszonkę. Warzywa obrać i pokroić, wymieszać z ziołową posypką. Napełnić naleśniki warzywami i od razu podawać. Smacznego!

placek gryczany

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *