Desery | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Najlepszy przepis na placki z papierówkami (lub innymi jabłkami)

Najlepszy dlatego, że jest super prosty i smakuje dokładnie tak, jak powinny smakować placki, które pamiętasz z dzieciństwa. Nie ma tu żadnego wymyślania i kombinowania. Jajka, mąka i jogurt, który możesz zastąpić kefirem lub maślanką. No i jabłka, to najważniejsze. Powinny być kwaskowe, najlepsze w tej chwili to papierówki. Te zielone, skromne jabłuszka możesz tak jak ja pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

placki-z-papierowkami-przepis

Ja wolę krojone w kostkę, bo są wtedy bardziej wyczuwalne w smaku. A i jeszcze jedna ważna sprawa. Nie śpiesz się. Daj im się spokojnie dosmażyć na średnim ogniu. Inaczej będziesz mieć spalone placki z surowym wnętrzem, a tego na pewno byśmy nie chcieli ;)

placki-z-papierowkami-przepis_2

placki-z-papierowkami-przepis_6

 

Placki z papierówkami

[przepis]

3 jajka

200 g mąki

200 ml płynnego jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem lub maślanką)

4 papierówki średniej wielkości

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania

[/przepis]

  1. Jajka wbić do miski.
  2. Dodać mąkę i sól.
  3. Wymieszać, powoli dodając jogurt. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać jeszcze trochę jogurtu.
  4. Gładkie, lśniące ciasto o konsystencji gęstej śmietany odstawić na 10 minut.
  5. W tym czasie przygotować jabłka. Obrać je ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę.
  6. Dodać do ciasta i od razu wymieszać.
  7. Na patelni rozgrzać olej.
  8. Smażyć niewielkie placki z obu stron na złoto.
  9. Po usmażeniu odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  10. Posypać cukrem pudrem i od razu podawać.

placki-z-papierowkami-przepis_4

placki-z-papierowkami-przepis_3

placki-z-papierowkami-przepis_5

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

A ja jestem zawiedziona tym przepisem. Mam dziecko i przepisy na placki nie są mi obce. Mimo, iż wiedziałam, że z przepisu wyjdą placki lekko gumowe (ponieważ nie ubijamy tutaj piany z białek, ewentualnie nie ma w przepisie sody lub proszku do pieczenia) zaryzykowałam. Niestety się nie pomyliłam. Placuszki wyszły lekko gumowate. O wiele lepiej smakują, kiedy są zrobione z ubitą pianą z jajek. Następnym razem zrobię placuszki z tego przepisu po mojemu. Jednakże inne przepisy, które próbuję z Pani strony są fantastyczne i dziękuję za inspirację :)