Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Najlepsze pierogi z kaszą gryczaną

Genialne połączenie prostych, tradycyjnych smaków kuchni polskiej. Bo w tradycji tkwi siła i warto o tym pamiętać.

pierogi-z-kasza-gryczana

Kaszę gryczaną gotuję na sypko. Podkręcam jej smak smażoną na wolnym ogniu cebulką i łączę z twarogiem. W tym wypadku wybieram twaróg tłusty, żeby farsz nie był zbyt suchy. Doprawiam go szczodrze świeżo mielonym pieprzem i ząbkiem czosnku. Ma być wyrazisty w smaku. Pierogi możesz podać prosto z wody, ale ja wolę wersję z patelni.

pierogi-z-kasza-gryczana-4

pierogi-z-kasza-gryczana_3

Najlepsze pierogi z kaszą gryczaną

[przepis]

Ciasto:

3 szklanki mąki

szczypta soli

Farsz:

150 g kaszy gryczanej
250 g twarogu wiejskiego
1 duża cebula (u mnie czerwona)

ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia

 

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zalać szklanką wrzącej wody i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu ciasto nabierze elastyczności i będzie bardzo plastyczne.
  2. W tym czasie przygotować farsz. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać suchą kaszę i smażyć ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
  3. Następnie zalać wodą w proporcji 2 do 1 (porcja kaszy, dwie porcje wody), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować jeszcze 15 minut.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
  5. Zeszklić cebulę i czosnek na wolnym ogniu. Trzeba przy tym uważać, żeby cebula się nie przypaliła, była miękka i słodka.
  6. W misce połączyć kaszę, twaróg i cebulę.
  7. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Ciasto rozwałkować na cienki placek.
  9. Wykroić kółka, na każdy nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
  10. Gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
  12. Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi lub podać z wody.

pierogi-z-kasza-gryczana_2

pierogi-z-kasza-gryczana-5

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Moje dzieci kochają wszelkie kasze i zazwyczaj gotuje ich więcej, więc jak mi zostaje trochę kaszy gryczanej, to zazwyczaj ląduje w pierogach :) Polecam dodać kilka posiekanych listków mięty – świetnie dopełnia smaku.

W rodzinnym domu mojego Męża jada się podobne, tylko zamiast cebuli i czosnku jest świeża mięta, najlepiej taka z ogródka, ale z doniczkową też są pycha:)

Faktycznie najlepsze :) zawsze miałam 'długie zęby” na kaszę gryczaną, ale dzięki tym pierogom zmieniam zdanie – coś wspaniałego! mąż też się zajadał, więc przepis ląduje na stałe w naszym domowym menu :)