Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Najlepsza zupa pomidorowa

No tak się składa, że przynajmniej raz w tygodniu musimy mieć w domu garnek gorącej zupy pomidorowej. Najlepszej na świecie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna. Ja zajadam wersję podstawową, bez dodatków. Najczęściej nalewam sobie ją po prostu do kubka. Czasem wrzucę kilka pokruszonych krakersów lub jakąś grzankę, albo kilka kostek sera. Moje dzieci lubią do zupy dodać łyżkę gęstej śmietany i koniecznie drobny makaron. Ale baza jest jedna, niezmienna i najlepsza na świecie. Prawdopodobnie w Twoim domu gotuje się pomidorówkę nieco inaczej, ale polecam Ci mój przepis do spróbowania :)

najlepsza-zupa-pomidorowa-przepis_05

najlepsza-zupa-pomidorowa-przepis_02

Najlepsza zupa pomidorowa

[przepis]

2 kg pomidorów

cebula

ząbek czosnku

2 średnie marchewki

1 ½ l bulionu

łyżeczka soli

2 łyżki masła klarowanego

[/przepis]

  1. Pomidory umyć, naciąć, zalać wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę i czosnek posiekać.
  3. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło.
  5. Zeszklić cebulę z czosnkiem.
  6. Dodać marchewkę i sól.
  7. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
  8. Wrzucić pokrojone pomidory, przesmażyć razem i zalać bulionem.
  9. Gotować 20 minut.
  10. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Smacznego :)

najlepsza-zupa-pomidorowa-przepis_01

najlepsza-zupa-pomidorowa-przepis_04

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Moja pomidorowe są dwie. Pierwsza to taka z dzieciństwa na wywarze z drobiu i warzyw, zabielana śmietana i koniecznie z makaronem. A druga bez wywaru mięsnego z duża ilością świeżych pomidorów bez skórki, bazylia. Po zagotowaniu miksuje i podaje z kleksem jogurtu. Bez makaronu ani ryżu. Jest gęsta i smakowita.

U mnie nazywa się po prowansalsku, oprócz czosnku daję włoszczyznę startą na tarce albo mrożoną, pokrojoną w słupki, trochę ziół prowansalskich. Pomidory podobnie albo pelati z puszki poza sezonem pomidorowym, nie miksuję, zostawiam kawałeczki i makaron kokardki. Gęsta, smakowita pomidorowa podana z kleksem jogurtu lub gęstej śmietany ale nie koniecznie. Pycha! Spróbuję jednak i Twojego przepisu. :-)

O tej porze, kiedy już nie ma gruntowych pomidorów, wykorzystuję gęste przeciery własnej roboty, a do mojej pomidorówki dodaję czosnek, bazylię, listki szpinaku i tortellini z serem. Dzieci uwielbiają pomidorówkę z „pierożkami” :)