Bezglutenowe | Kuchnia | Sałatki | Wegetariańskie

Najlepsza na świecie zimowa sałatka z pieczonych buraków

Muszę dodać, że jest to najlepsza na świecie zimowa sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem cienkich plasterków czerwonej cebuli, soczystych ziaren granatu, chrupiących chipsów z jarmużu, koziego sera i najlepszego sosu na świecie, jaką kiedykolwiek jadłaś. To co, masz ochotę? Jeśli tak, to dzień wcześniej upiecz w piekarniku buraki w skórce. Piekę zazwyczaj 2-3 kg na raz, bo potem takie buraki przydają się jako dodatek do zimowych dań. Możesz z nich zrobić pyszne burgery lub pożywną sałatkę do pracy lub bohaterkę dzisiejszego wpisu.

zimowa-salatka-z-pieczonych-burakow-przepis_07

zimowa-salatka-z-pieczonych-burakow-przepis_05

Najlepsza na świecie zimowa sałatka z pieczonych buraków

[przepis]

sałatka:

3 upieczone w skórce buraki średniej wielkości

1/2 czerwonej cebuli

50 g sera koziego

ziarna wyłuskane z połowy granatu

chipsy z jarmużu (przepis tu)

sos:

1/2 ząbka czosnku

1/4 łyżeczki soli

łyżeczka musztardy gruboziarnistej

2 łyżeczki miodu

4 łyżki oliwy

sok z połowy cytryny

[/przepis]

  1. Buraki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na talerzu.
  2. Cebulę pokroić w piórka, położyć na burakach.
  3. Dodać pokrojony w kostkę ser.
  4. Całość posypać granatem i chipsami z jarmużu.
  5. Przygotować sos. Do moździerza włożyć czosnek i sól.
  6. Rozetrzeć na papkę.
  7. Dodać musztardę i miód.
  8. Energicznie utrzeć, a następnie stopniowo dolewać oliwę, nie przerywając ucierania.
  9. Na koniec doprawić sokiem z cytryny.
  10. Wymieszać i polać sałatkę.

 

zimowa-salatka-z-pieczonych-burakow-przepis_02

Taką sałatkę możesz też przygotować w wersji na wynos, np. do pracy. Smacznego :)

zimowa-salatka-z-pieczonych-burakow-przepis_09

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

:) oj i znowu pyszności :) ja to chyba zamieszkam w kuchni ;) jeszcze znalazłam przepis na placuszki bananowe na blogu i oczywiście koniecznie muszę upiec ten jarmusz i spróbować podać go z humusem :) super przepis dziękuję :)

czytałam z apetytem aż do koziego sera. Ogromnie żałuję, ale nie potrafie go przełknąć. I nie wiem jak to jest, że komuś smakuje. Zadziwia mnie to, bo ma okropnie specyficzny smak. Może obędzie sie bez sera koziego? :)

Jeśli masz buraki małe, pieczesz w całości, jeśli duże, kroisz na pół, wtedy upieką się szybciej. Piekę w temperaturze 200 st.C, czasu nie podam, po to zależy od wielkości buraków. Czy są gotowe poznasz, wbijając widelec.

Ja robię inną sałatkę z pieczonym burakiem, tj. buraki pokrojone w plastry, rukola, ser feta ew. kozi, prażone orzechy wloskie i dressing miodowo-musztardowy, pychotka😃