Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Najbrzydsze owsiane ciastka na świecie – z jagodami i malinami

ciastka-owsiane-z-jagodami

W kategorii brzydalów mają u mnie pierwsze miejsce. Ostra konkurencja to ciacha z  truskawkami, na które przepis znajdziecie tu. Ale jak wytłumaczyć fakt, że zaraz po upieczeniu i osiągnięciu temperatury nie grożącej poparzeniem, zniknęły z talerzyka w kuchni w ciągu 7 minut? Cuda, moi mili cuda. Wielkie, mega jagodowe ciacha owsiane polecają się państwa uwadze :)

ciastka-z-jagodami_3

ciastka-z-jagodami_2

Najbrzydsze owsiane ciastka na świecie – z jagodami i malinami

200 g jagód

100 g malin

200 g płatków owsianych

50 g migdałów

120 g mąki pszennej i trochę do podsypania

80 g brązowego cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

80 ml oleju

200 ml mleka roślinnego (ew. maślanki)

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Owoce umyć, dokładnie odsączyć na sitku. Do blendera wsypać płatki i migdały. Zmiksować na proszek. Wsypać do miski, dodać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny. Wlać olej i mleko, wymieszać metalową łyżką, żeby składniki lekko się połączyły, wtedy dodać maliny i delikatnie zagnieść ciasto. To ciasto nie lubi dokładnego wyrabiania. Powinno być grudkowate i jakby niedokończone. Jeśli jest bardzo klejące, podsypać jeszcze odrobiną mąki. Wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek o średnicy ok. 4 cm i pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu położyć jagody i lekko je wgnieść w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.

ciastka-z-jagodami

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dzień dobry. Mam pytanie jakiej konsystencji powinno być ciasto przed wyłożeniem na blasze? Pytam bo zrobiłam, niestety ciasto było bardzo rzadkie i klejące (nie moglam nic uformowac ;))wiec dodałam mąki ale musiałam dodać jej jeszcze przynajmniej raz tyle co w przepisie. W smaku dobre wyszło ale po czasie mam wrażenie, ze twarde bardzo się zrobily:).
Może jakieś pomysły co złe zrobiłam? ;)
No i dziękuję za odpowiedź.
P.s. bardzo lubię Pani bloq:).

Ciasto jest klejące i dość rzadkie, trudno się je formuje, dlatego ciacha są takie brzydkie i smaczne ;)