Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Nacinane ziemniaczki z rozmarynem

Czasem potrzeba tak niewiele, by danie oczywiste, znane, żeby nie rzec banalne, zmieniło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki w coś wyjątkowego. Pieczone ziemniaki za sprawą nacięcia przed wstawieniem do piekarnika zyskują nie tylko w sferze wizualnej, choć trzeba przyznać, że prezentują się po królewsku. Ale ten prosty zabieg powoduje, że banalna bulwa zyskuje delikatność, chrupkość, a za sprawą subtelnego dodatku rozmarynu, również subtelność, której bądźmy obiektywni, w ziemniakach szukać próżno ;)

Nacinane ziemniaczki z rozmarynem

[przepis]

kg niewielkich ziemniaków podobnej wielkości

4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

1/2 łyżeczki suszonego czosnku

sól

[/przepis]

  1. Ziemniaki w skórkach wyszorować dokładnie pod bieżąca wodą i odłożyć, żeby wyschły.
  2. Naciąć w plasterki szerokości 1-2 mm, tym cieniej, tym lepiej.
  3. Ułożyć na blasze do pieczenia.
  4. Olej wymieszać z rozmarynem, solą i czosnkiem.
  5. Za pomocą pędzelka posmarować olejem.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (z funkcją góra, dół, termoobieg) i piec ok. 45 minut, aż się dobrze przyrumienią i będą miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości i odmiany ziemniaków.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Proste, a pyszne! Takie ziemniaczki mogą być super dodatkiem do obiadu, ale chętnie schrupałabym je same :D Dzięki z apomysł przygotuję je w ten weekend – to mój czas na kulinarne eksperymenty i właśnie szukam inspiracji :D