Bezglutenowe | Desery | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy

Miodowy sorbet z malin i nowa odsłona znanej herbaciarni

Czy lato Was rozleniwia? Mnie trochę tak, choć przyznam, że to zwykle latem mam najwięcej pracy i staram się wykorzystać maksymalnie możliwości, które znienacka się pojawiają. Mam swoje sprawdzone sposoby na zapracowane lato. W kuchni minimum wysiłku. Dania lekkie i szybkie, ale to wiecie, bo takie właśnie proponuję Wam na moim blogu. Dom ubieram wakacyjnie. Na salony weszły marynarskie klimaty, na tarasie czekają leżaki. Bo kto powiedział, że pisać muszę przy biurku? W cieniu parasola, w kapeluszu i z okularami na nosie, sącząc letnie napoje z listkiem mięty z ogródka pracuje mi się o niebo lepiej.
Dziś zaglądam na stronę Klubu Miłośników Dobrej Herbaty, a tam niezwykła, wirtualna herbaciarnia kusi, żeby wejść. Na odświeżonej stronie, w moich ulubionych odcieniach błękitu, znaleźć można zaskakująco dużo propozycji przepisów na herbatę mrożoną. Herbata na upały, tropikalna, przy ognisku, na letni wieczór i ta, która podoba mi się najbardziej, herbata do ogrodu. Mrożona herbata jaśminowa z odrobiną jabłkowego soku. Do wypróbowania, koniecznie! Popijając przyjemnie chłodny napar można się wybrać na małą wycieczkę „Szlakiem herbaty”, narysować swój komiks lub spróbować rozwikłać zagadkę magicznego logo. Zapraszam, choć, wiem, że dla wielu z Was, to dobrze znany adres: www.klub.dilmah.pl

Dziś niezwykle prosty przepis na sorbet, który można przygotować z dowolnych owoców jagodowych. Nie ważne, czy to sorbet, czy mrożona herbata, najważniejsze, że mamy lato i cieszmy się nim w pełni.

Miodowy sorbet malinowy

300 g malin
3 łyżki miodu
1 łyżka soku cytrynowego

Maliny zmiksować z miodem i sokiem cytrynowym. Przetrzeć przez gęste sitko, żeby oddzielić pestki, przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na ok. godziny. Następnie zmiksować na puszystą masę i ponownie włożyć do zamrażalnika na 1,5 godziny. Proces miksowania powtórzyć jeszcze raz. Przed podaniem sorbet wyjąć z zamrażalnika i zostawić na chwilę na kuchennym blacie.
Podobnie można przygotować sorbet z truskawek, jagód lub innych owoców jagodowych.

Życzę smacznego!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Piękne zdjęcia :) Uwielbiam takie wakacyjne, domowe sorbety i uważam, że są o wiele smaczniejsze niż wszystkie gałkowane, na patyku i kręcone włosko-polskie lody.

Fotki są wyjątkowo smakowite;) Mi an stronie klubu miłośników dobrej herbaty najbardziej podoba się opcha zrobienia komiksu i przepisy na różne rodzaje herbaty mrożonej:)

mnie lato zdecydowanie rozleniwia, dlatego też zachwycona jestem prostotą przygotowania tego szalenie różowego sorbetu :)

Malinowy sorbet malinowym marzeniem Dusi :) a podany ze ślicznym kwiatuszkiem powoduje ze rozpływam się w bajecznej krainie

Już same zdjęcia są wyjątkowo apetyczne :) Przepis na pewno wypróbuję bo na upalne, letnie dni to idealny deser! Pozdrawiam :)

Zdjęcia zdecydowanie zachęcają do zrobienia takiej pyszności! Muszą wspaniale orzeźwiać w letnie, upalne dni.. :)

Piękne zdjęcia :) Szkoda że nie można tego sorbetu wyjąc wprost z fotografii :) Osobiście uwielbiam takie smaczne propozycje :) A co do strony klubu miłośników dobrej herbaty to jest po prostu urzekająca :)

Wygląda pysznie cukierkowo :)
Bardzo podoba mi się stylistyka tego bloga i gazetki. Pozdrawiam!
Agata

Ale pyszności a ja się już nie mogę doczekać kiedy miodowy sorbet z malinami i lawendowym wrzecionem w moim domu zagości:) .

mam nadzieje ,że potrzebne dane dotarły do Pani .

Sorbet wygląda super a ja akurat mam maliny w lodówce wiec z przepisu na pewno skorzystam!

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję :)
burczymiwbrzuchu, masz rację. W dodatku są proste w przygotowaniu.
Julka, bardzo mi się na nowa strona klubu podoba.
Czarownico, desperate, martenka, Cynthia, Joon, Poradnik Domowy – do dzieła!
Olu, ja jestem mistrzynią prostoty :))
Zaytoon, a jak się wreszcie pokarze, to będziemy gotowe :)
Nath, Duś, Majanko, tabu, widzę, że Wy też malinowe łakomczuchy, jak ja.
Agata/Joanna, sisters4cooking dziękuję serdecznie i zapraszam częściej.
AW, wszystko doszło i poszło :)
Dziękuję jeszcze raz za Wasze komentarze i mocno Was ściskam!

Witam serdecznie – podczytuję od dawna, bo uwielbiam prostą i odkrywczą kuchnię.
Nie wiem czy komentarz zostanie jeszcze przeczytany tak późno, ale jeśli mogę to do lodów i sorbetów polecam maszynkę Tchibo – wlewa się składniki i masa robi się "sama". Moją w okresie letnim używam co tydzień! Jedyna uwaga – produkty Tchibo są dostępne przez tydzień i ewentualnie w kilka tygodni później. Maszynka do lodów była właśnie w wydaniu kuchennym w zeszłym tygodniu, dlatego daję znać od razu.
Serdeczności
Ania

Przepyszny przepis :)) zrobilam go dopiero dwa razy a już się uzależniłam… ;P co do klubu miłośników herbaty to naprawde fajna stronka ;) przejrzysta i zrobiona z gustem :)) powiem szczerze ze scrapbook mnie zafascynował :) Dilmah jednak wie co dobre :D