Ciasta i ciasteczka | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy

Mini tarty razowe z jabłkami

Antonówki zimowe stały się pretekstem mojego dzisiejszego kulinarnego eksperymentu. Nabyłam je na ulubionym bazarku, gdzie pyszniły się już hiszpańskie truskawki i lekko zmęczone winogrona. Czas oczekiwania na owoce prawdziwe, dojrzałe i pachnące postanowiłam skrócić deserem wdzięcznym i prostym, zapraszam do spróbowania.

Mini tarty razowe z jabłkami
(porcja na 4 mini tarty)
ciasto:
140 g mąki pszennej razowej
4 łyżki cukru brązowego
80 g masła
1 jajko
nadzienie:
ok. 400 g jabłek (u mnie zimowe antonówki)
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru brązowego
łyżeczka cynamonu

Z mąki, masła pokrojonego w kostkę i pozostałych składników zagnieść ciasto, owinąć je folią i włożyć do lodówki na 40 minut.

Jabłka obrać, pokroić w cząstki, dodać mąkę, cukier i cynamon, wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części, każdy rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm. Uformować brzeg, a do środka włożyć cząstki jabłek. Tarty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem i cynamonem. Można też polać miodem.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Piękne zdjęcia:) Jak zawsze padam z zachwytu:)
Beatko gdzie można kupić taką misę z uchem, cudna jest..
Aga

Cudne one są i na pewno pyszne. Ja lubię wszystko co z jabłuszkami:)

Ślicznie wyglądasz i masz super fartuszek!
Pozdrowienia:)

chyba już wiem co dobrego zrobie w weekend! Te tarty wygladają zachwycająco i domyslam się, że podobnie smakują :)

jabłka + kruche ciasto (które nie ma miliona kalorii :D) = uczta dla mojego podniebienia !
dzięki wielkie ! :)

Ohh jesteśmy zachwycone!
Jakże tu już świątecznie…
A tarty godne wypróbowania, skorzystamy.
Kolejny numer Lawendowego Domu, piękny :)
pozdrawiamy już całkiem słonecznie :)

Lubię przeglądać Twoje przepisy i zdjęcia bo lubię gotować i piec a jestem obecnie na diecie (do kuchni wstęp wzbroniony). Takie przeglądanie mnie uspokaja a w głowie układam listę receptur do wypróbowania. Serdecznie pozdrawiam
Banty

Beatko cudne zdjęcia. Tarty się prezentują wspaniale. Cudny fartuszek. A Ty Beatko wyglądasz wspaniale wiosennie, promiennie.

Cudownie! Uwielbiam Lawendowy Dom. Trafiłam na niego przez Irmina Style i już na pewno będę stałą bywalczynią. Choć mój blog jest trochę poza tematem kulinarnym to i tak zapraszam do siebie. Niedługo będzie sporo kosmetycznych ciekawostek.
mini-ma-listka.blogspot.com

Świetny blog, apetyczne przepisy i cudne zdjęcia :)
Jestem zachwycona :)
Pozdrawiam wiosennie
Ewa

cudowne te tarty mini ale tak jak powiedziałam już kiedyś, klimat tego Pani gotowania powoduje, że się chce to robić. Na mnie bardzo działają kolory, fartuch – niby nic a dodaje radości całemu przedsięwzięciu…niebieskie sito – wszystko daje nadzieję, słońce, radość życia i kuchcenia…dzięki takim osobom jak Pani nawet ja zaczęłam spędzać więcej czasu w kuchni – w co moja siostra nie może wciąż uwierzyć

Bramasole, micha z Duki, stara kolekcja.
Ineska, dziękuję za zaproszenie.
Majanko, ja też uwielbiam jabłka. Fartuszki to moja słabość.
Pauli, jeśli lubisz razowe wypieki, to będą Ci smakować.
Dziewczyny, ja wciąż szukam zdrowych pyszności i czasami znajduję :)
Aga i Kaja, dzięki za miłe słowa
Dziękuję Wam dziewczyny, jesteście moją siłą!

hmm, wszystko co mini jest dobre na wiosnę ! Jabłka uwielbiam , ale te polskie , stare odmiany, pomału wracają do ogrodów dzięki małej grupie sadowników..Własnie dziś napisałam post-wspomnienie o wakacjach na wsi…Pozdrawiam

raz zrobiłam ciasto na pizze z maki razowej, wyszła totalna, porażająca katastrofa i teraz się boje razowych mąk