Ciasta i ciasteczka | Karnawał | Kuchnia | Pączki i faworki | Przepisy

Mekici. Bułgarskie pączki

Mekici to kultowe bułgarskie pączki, które niestety odchodzą w zapomnienie. Wciąż jeszcze można spotkać je na bazarach, czasami usmaży je dla swoich wnuków jakaś kochana babcia, no i dzielnie je wskrzesza Ivan Zvezdev w swoim kulinarnym show „Bon Apetit”. Powiedzmy sobie szczerze, komu się dziś chce smażyć mekici? Jeśli jednak chcecie spróbować, a czas ku temu sprzyjający, to nie pozostaje nic innego, jak zakasać rękawy i…

mekici-bulgarskie-paczki-przepis_03

Mekici. Bułgarskie pączki

[przepis]

200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody
1 jajko
1 łyżka drożdży instant
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
450 g mąki
2 łyżki oleju plus olej do smażenia

[/przepis]

  1. Do jogurtu dodać sodę, dokładnie wymieszać. Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i cukrem.
  2. Do miski (Bułgarzy często używają emaliowanych, dość niskich naczyń zwanych tawa) wbić roztrzepane jajko, dodać jogurt z sodą i drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem. Zaczyna być trochę dziwnie, prawda?
  3. Składniki mieszać łyżką do połączenia, następnie stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto powinno być dość rzadkie i klejące, zupełnie nie przypomina tego, z którego my robimy nasze pączki.
  4. Posmarować je olejem i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Druga szkoła mówi o odstawieniu ciasta do lodówki na całą noc, jeśli chcemy mekici smażyć rano, na śniadanie.
  5. Wyrośnięte ciasto nadal się klei i jest rzadkie i takie być powinno. Na patelni rozgrzać pół butelki oleju słonecznikowego.
  6. Natłuszczonymi olejem dłońmi oddzielić porcję ciasta wielkości jajka i uformować z niego niewielki placek o średnicy ok. 10-12 cm, przy czym brzegi powinny być nieco grubsze, a środek placka cieńszy. Dzięki temu podczas smażenia środek nie pozostanie surowy. Samo formowanie wymaga nieco wprawy w dłoniach, ale ćwiczenie czyni mistrza, prawda?
  7. Smażyć po trzy mekici równocześnie, z obu stron na złoto. Jak je jeść? Tradycyjnie z cukrem pudrem lub konfiturą. Po bułgarsku z dodatkiem słonego sera typu feta i koniecznie, w towarzystwie ajrianu.

mekici-bulgarskie-paczki-przepis_04

Ajrian

Orzeźwiający napój z wody i kiseło mliako. Wystarczy wymieszać pół na pół wodę (najlepiej zimną) z jogurtem i otrzymacie ajrian w wersji najprostszej. Można dodać szczyptę soli, albo odrobinę posiekanej mięty. Można zaostrzyć smak roztartym ząbkiem czosnku lub odrobiną otartej skórki cytryny. Będzie smacznie, choć inaczej, niż przygotowują go Bułgarzy. Warto spróbować.

mekici-bulgarskie-paczki-przepis_02

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mnie się chce smażyć mekici! :D Szczególnie, że nigdy ich nie próbowałam, a jogurtowa receptura bardzo mi się podoba :)

Leniwi się robimy, bo i pączków w domu prawie nikt nie smaży… A jogurtowe ciasto pewnie lekkie i smaczne.
Jedyneczkę od WOŚP zjadł ci jakiś amator mekici :) To już 19 lat gra orkiestra :) Pozdrowienia!

Doskonały pomysł na tłusty czwartek, ale przed nami jeszcze cały karnawał :) Pycha, okrasiłbym je sobie konfiturką :)

mnóstwo jest przepisów regionalnych..nie trzeba szukac za granicą, chociąz inne kraje ciekawią..własnie tak planuję skoczyć na dzięn do Pragi lub Budapesztu….każdy region Polski ma swoje..ja dzis na pisalam o zakwasie na żurek..a ,ze jestem z podlasia to będzie też babka i kiszka ziemniaczana..i parę innych przepisów..z dziecinstwa..mam też takie smaki pt. ,,wczasy nad morzem w latach 80-tych " może któraś pamieta ?

ah Beatko , wczoraj miałam wysłac przepis na konkurs -wybralam danie z ryby- ale dopiero teraz zauważyłam, ze to ma byc filet..a moja ryba pokrojona jest w tzw. ,,dzwonka"..no cóz chyba zmienię przepis..ale jutro jemy dzwonka, przygotowane do zdjec na konkurs :}

Dziendobry chcial bym sie dowiedziec a co z sola bo nie jest opisana w przepisie a jest podana w skladnikach