baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

Mazurek cygański. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania

Mazurek cygański ma w sobie coś wyjątkowego. Każdego dnia smakuje coraz lepiej, a gdy na paterze zostaje ostatni kawałek, w moim domu rozgrywają się prawdziwe boje o ten przysmak. Nie potrafię powiedzieć, w czym tkwi tajemnica tego przecież tak niesamowicie prostego wypieku. W zasadzie nie ma tu niczego szczególnego – jajka, mąka, cytryna i bakalie. Nawet jego wygląd nie powala na kolana, ale wierz lub nie, smak jest genialny, a bogata, dzięki dużej ilości bakalii konsystencja sprawia, że każdy kęs to bardzo przyjemna niespodzianka. Przygotowanie mazurka nie zajęło mi więcej niż 15 minut. To doprawdy niewiele, jak na tak udany finał. Po raz kolejny okazało się, że niezawodny sprzęt w kuchni to podstawa. U mnie już od kilku miesięcy w ciągłym użyciu jest blender Braun MQ9087. Mam wersję z bogatym wyposażeniem na które składa się mała i duża szatkownica, cała gama dodatkowych ostrzy, przystawka do puree i trzepaczka. Po tych kilku miesiącach mogę napisać, że najczęściej używam właśnie szatkownic i trzepaczki.

W połączeniu z silnym silnikiem dają bardzo dobre efekty, a wiem co piszę, bo wcześniej przez wiele lat używałam innych modeli blenderów Braun i mam okazję do porównania. W tym modelu widać zdecydowany skok w sprytnych rozwiązaniach, które rzeczywiście przydają się na co dzień. Doceniam nie tylko moc urządzenia, które pozwala np. zastąpić w kuchni młynek, gdyż z powodzeniem przerabia na mąkę wszelkie orzechy i nasiona. Bardzo wygodna jest regulacja szybkości pracy, która pozwala na płynne przejście na różne tryby. Podsumowując, moim zdaniem to doskonałe rozwiązanie dla osób, które zastanawiają się nad wzbogaceniem kuchni w wielofunkcyjne, solidne urządzenie. U mnie się sprawdza, a jak wiesz, gotuję bardzo dużo :)

Mazurek cygański

[przepis]

2 żółtka

4 białka

100 g cukru

łyżka płynnego miodu

1 cytryna

100 g mąki

po 50 g orzechów włoskich, rodzynek, suszonych moreli

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

dodatkowo masło do wysmarowania formy

[/przepis]

  1. Kwadratową formę o boku 22 cm wysmarować masłem.
  2. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  3. Orzechy wsypać do małej szatkownicy i posiekać.
  4. Morele pokroić w kostkę. Jeśli są bardzo suche, przed pokrojeniem można je namoczyć w soku pomarańczowym, żeby zmiękły.
  5. Żółtka ubić trzepaczką z cukrem, miodem i sokiem cytrynowym na puszystą, gęstą masę.
  6. Zmniejszyć obroty miksera, dodać porcjami mąkę.
  7. Do masy dodać bakalie, skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
  8. Masę przełożyć na formę, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 minut. Następnie wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Fajny przepis na rodzinny mazurek:) pieklismy wczoraj: córeczka dodawała produkty do miski, a mąż testował po upieczeniu;). Wspaniały! Delikatny, smaczny – zapachnialo w domu Swietami:)