Dla dzieci | Kuchnia | Przystawki

„Mam kota na punkcie mleka.” Zamiast kanapki do szkoły – naleśniki z serem, szynką i warzywami.

wrap-z-szynka-i-serem_2Przedstawiam Wam pomysł na nietypowe zastosowanie domowych naleśników z dodatkiem mąki z pełnego przemiału i mleka, które jest doskonałym źródłem składników mineralnych takich jak wapń, jod, cynk, oraz witamin z grupy A, D i B, niezbędnych dla rozwoju młodego organizmu. Naleśniki nadziane kremowym serkiem, szynką i ogórkiem są doskonałą propozycją na pożywne i smaczne drugie śniadanie do szkoły. Łatwe w transporcie, poręczne, można je wygodnie zajadać podczas przerwy na szkolnym korytarzu.

Naleśniki pełnoziarniste z serem i szynką

[przepis]

naleśniki:

  • 100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 100 g mąki pszennej zwykłej
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

nadzienie:

  • 100 g serka kremowego
  • 2 ogórki
  • 100 g szynki

[/przepis]

Zmiksować wszystkie składniki na naleśniki na gładkie ciasto i odstawić na pół godziny. Następnie rozgrzać patelnię, posmarować cienką warstwą oleju i usmażyć naleśniki. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Naleśnik położyć na desce, posmarować serkiem, na połowie rozłożyć jeden obok drugiego plastry ogórka, na ogórkach położyć szynkę. Zawinąć boki naleśnika do środka i zrolować, tak jak pokazałam na zdjęciach. Przed włożeniem rulonów do pudełka lub torebki śniadaniowej, przekroić je po skosie.

wrap-z-szynka-i-serem

wrap-z-serem

wrap-z-szynka-i-serem_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *