Ciasta i ciasteczka | Dieta | Dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

„Mam kota na punkcie mleka”. Tęczowy sernik truskawkowy na Dzień Mamy

sernik-na-zimno_2 Tak się składa, że mam córki, które lubią same z siebie działać w kuchni, a najbardziej to lubią, gdy zostawiam im wolną rękę i realizują swoje, nawet najbardziej szalone kuchenne eksperymenty, które potem musi spróbować cała rodzina. Gdy były młodsze, zdarzały się podejrzane w smaku „miksturki”. Teraz coraz częściej zaskakują mnie różnymi smakołykami. Wspólne, rodzinne przygotowywanie posiłków to ważny element dydaktyczny w całym procesie wychowawczym. Dlatego warto zachęcać dzieci i wspierać je w odkrywaniu i kreowaniu nowych smaków. To też doskonały sposób na rozszerzanie diety dzieci o produkty ważne dla prawidłowego rozwoju, np. o nabiał w różnorodnej formie, który jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Dziś proponuję kolejny przepis w ramach kampanii „Mam kota na punkcie mleka”. Jestem pewna, że Kot Mleczysław, którego już doskonale znacie będzie zachwycony doskonałym i bardzo prostym w wykonaniu sernikiem na zimno, na spodzie z herbatników. Można go przygotować wspólnie z dziećmi na podwieczorek z okazji Dnia Mamy. Jestem pewna, że starsze dzieci poradzą sobie z sernikiem samodzielnie :) Masa z sera homogenizowanego została wzbogacona świeżymi, zmiksowanymi truskawkami.

sernik-na-zimno_3

Tęczowy sernik truskawkowy

na masę serową:

600 g serka homogenizowanego

3 galaretki truskawkowe

150 g truskawek

na spód:

200 g czekoladowych ciastek owsianych

70 g masła

do dekoracji:

150 g truskawek

mało do formy

1. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wykleić nieprzywierającym papierem do pieczenia. Dzięki temu sernik będzie można łatwo wyjąć z formy.

2. Przygotować ciasteczkowy spód sernika. Masło rozpuścić. Ciastka drobno pokruszyć, np. przy pomocy blendera. Wymieszać ciastka z masłem i wyłożyć je na spód formy. Wyrównać, docisnąć łyżką i wstawić do lodówki na 20 minut.

3. Zagotować 500 ml wody i wlać ją do miski. Wsypać do wody galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.

4. Truskawki zmiksować na mus. Wymieszać z połową (300 g )serka i 300 ml galaretki. Powstałą masę wylać na zastygnięty ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.

5. Pozostały serek wymieszać z 200 ml galaretki. Wylać na lekko ściętą  pierwszą warstwę i odstawić do lodówki najlepiej na noc.

6. Tuż przed podaniem odkleić papier i ostrożnie przełożyć torcik na talerz. Ozdobić umytymi, pozbawionymi szypułek i pokrojonymi truskawkami.

sernik-na-zimno

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

mój 8-letni Synio Jedyny potrafi nieźle namieszać – omlet, naleśniki, babka piaskowa, czekoladowe muffiny, czy tarta serowa nie stanowią dla niego problemu :)

Zaczne od tego, ze tort na zdjeciu wyglada PRZEAPETYCZNIE!!!
A co do mojego nie talentu to przechodzi z pokolenia na pokolenie :) Moja mama nie umiala robic ciast, ja nie umiem robic ciast i tradycje przekazuje dalej

Ale przy okazji swiat robimy zawsze ciasteczkowe ludziki z moja prawie 7latka :) Ostatnim razem wyszlo nam 10 😁 a mialo wyjsc 60 wg przepisu 😁 jesli moge sie pochwalic tym fantastycznym wyczynem… 😀😁😊

Sernik pyszny. Jak zawsze :) zrobiłam lekkie modyfikacje, dodałam truskawek w kawałkach do środka i wyszedł świetny. Pozdrawiam :-)