Bezglutenowe | Dla dzieci | Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Kulki serowe – gdy forma ma znaczenie

kulki-serowe_2

Jak serwować potrawy dzieciom, by te jadły je z chęcią? Okazuje się, że forma podania posiłku ma duże znaczenie. Przekonałam się o tym niejednokrotnie, a przedmiotem moich codziennych obserwacji jest domowe potrójne żeńskie stadko w wieku szkolnym. Badania podają, że jedną z przyczyn nielubienia mleka i przetworów mlecznych przez dzieci jest sposób jego podania. Weźmy pod lupę kawałek półtłustego sera białego, który stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka, a także zawiera witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. W postaci klasycznej może on stać u nas na stole podczas kolacji zupełnie niezauważony. Jeśli jednak ten sam ser podaję dzieciakom w formie zgrabnych kulek, z chrupiącym dodatkiem rzodkiewek i ogórka, sprawa się zmienia radykalnie, a twaróg (wciąż ten sam, choć w kulkach) staje się nagle kolacyjnym hitem. ser-bialy

Kulki serowe

250 g sera białego półtłustego

5 rzodkiewek

1/2 pęczka dymki

kilka plasterków świeżego ogórka

liście botwinki

sól

Ser zmiksować lub przepuścić przez maszynkę. Następnie doprawić solą, dokładnie wymieszać i uformować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Rzodkiewki pozbawić liści i ogonków, umyć i bardzo drobno posiekać. Posiekać również dymkę. Obtoczyć kulki serowe w rzodkiewkach, dymce lub ozdobić plasterkami ogórka. Ułożyć na talerzu, ozdobić listkami botwinki i od razu podawać.

kulki-serowe

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *