Bezglutenowe | Desery | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia

„Mam kota na punkcie mleka”. Domowe lody jogurtowe

domowe-lody-jogurtowe_3Uwielbiamy lodowe desery w naszym domu. Dorośli i dzieci, całą rodziną zajadamy się zmrożonymi przysmakami i to nie tylko latem. W okresie, gdy dostępne są sezonowe owoce jagodowe, szalejemy ze smakami i kolorami, a ulubioną bazą naszych eksperymentów jest gęsty, kremowy jogurt naturalny, pozytywnie wpływający na organizm i zawierający dużą dawkę dobrze przyswajalnego wapnia. Samo przygotowanie domowych lodów jest bardzo proste, a dzieci ze swoją nieograniczoną fantazją są wybitnymi specjalistami w kreowaniu nowych lodowych smaków. Taka własnoręczna lodowa produkcja to świetna okazja do odkrywania swoich ulubionych kompozycji, poszukiwania niebanalnych połączeń smakowych, a przede wszystkim – wyśmienita zabawa! Doskonale sprawdzają się wszelkie owoce drobno pestkowe, takie jak maliny, jagody, borówki, jeżyny, czy truskawki. Do lodów nadają się też czereśnie, wiśnie, a także morele i brzoskwinie. By uzyskać kremową, naturalnie słodką masę na lody, dodaję do niej dojrzałego banana, który smakowo doskonale się łączy z innymi owocami. W ramach kampanii „Mam kota na punkcie mleka” przedstawiam dziś pyszne, pachnące latem lody jogurtowe.

domowe-lody-jogurtowe_2

Domowe lody jogurtowe

200 ml jogurtu naturalnego

1 dojrzały banan

100 g dojrzałych, słodkich owoców jagodowych, np. truskawek lub malin

2 łyżki miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

dodatkowo: foremki i patyczki do lodów

Jogurt zmiksować z miodem, bananem i sokiem z cytryny. Powstałą masę przełożyć do foremek, wypełniając je do 1/3 wysokości. Owoce zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko, by pozbyć ich pestek.  Wymieszać z masą jogurtową i nałożyć do foremek. Włożyć patyczki i wstawić całość do zamrażalnika na 4 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem wyjąć na kilka minut z zamrażalnika, by lody lekko odtajały i dały się łatwo wyjąć z foremek.

domowe-lody-jogurtowe

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy można takie warstwowe lody zrobić do jednej foremki? Żeby potem nabierać je łyżką do pucharków.

Mmmmmm, smaczniste :) a jak bym chciała je zrobić w sorbetierze KA to jak? Jeszcze z nią trochę raczkuję więc wszelkie wskazówki mile widziane :) Pozdrowienia!