Makowiec gwiazda to klasyczny makowiec na drożdżowym cieście, z domową masą makową, w przepięknej oprawie. W tym makowcu zachwycają idealne proporcje ciasta i maku, wyważony smak, no i niebanalna forma gwiazdy. Chodziłam koło tej gwiazdy już jakiś czas i zastanawiałam się, czy ja, kucharka niecierpliwa dam sobie z nią radę. No i udało się, a jeśli mi się udało, to uda się też Tobie! Zaczynamy?
Makowiec gwiazda
tortownica o średnicy 30 cm
ciasto:
500 g mąki
150 ml mleka
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
4 łyżki masła
jajko
2 żółtka
masa makowa:
200 g mielonego maku
500 ml mleka
łyżka masła
5 łyżek miodu
skórka otarta z jednej cytryny
3 krople zapachu migdałowego
150 g migdałów
70 g smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)
dodatkowo:
jajko do posmarowania wierzchu
- Na początek masa makowa. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać ugotowany w mleku mak i miód. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagęści.
- Dodać skórkę cytryny, zapach migdałowy, posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia. Jeśli używasz maku niemielonego, przedłuż czas gotowania do 30 minut, następnie odsącz pozostały płyn na gęstym sitku i zmiel mak w maszynce.
- Czas na ciasto. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i 150 g mąki. Rozczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Masło roztopić.
- Do utartych jajek dodać lekko przestudzone masło, rozczyn i resztę mąki (350 g). Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
- Teraz etap najciekawszy – zawijanie. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przygotować tortownicę. Rozłożyć ją na części. Dno i boki oddzielnie posmarować masłem i wykleić papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy. Położyć placek na dnie i rozsmarować na nim trzecią część nadzienia. Postąpić tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta. Każde kolejne układać na poprzednim i przekładać farszem. Wyrównać brzegi ciasta odcinając kawałki, które wystają poza obrys dna tortownicy.
- Na środku postawić szklankę. Naciąć ciasto (wszystkie warstwy, aż do dna) na 16 części. W tym celu podzielić je najpierw na 4 części, a potem każdą z nich również na 4 części.
- Teraz zawijanie. Wziąć dwa kawałki i wywinąć na zewnątrz najpierw raz, a następnie jeszcze raz.
- Postąpić tak z pozostałymi parami.
- Nałożyć ostrożnie boki tortownicy, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
- Wstawić do piekarnika na niską półkę. Piec ok. 45 minut. Gdy ciasto się przyrumieni, przykryć wierzch makowca folią aluminiową. Upieczony makowiec wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze
Wow, wygląda przepięknie! Chociaż nie wiem czy to wywijanie takie proste:)
Ja też myślałam, że trudne, ale w praktyce nie jest źle :)
Czy mak mielony po ugotowaniu odcedzić, czy całość z płynem dać na masło?
Używałam maku mielonego, więc bardzo był drobny. Nie odcedzałam go, tylko całość dałam na masło i pozwoliłam, żeby nadmiar płynu odparował spokojnie na patelni.
Genialna wersja makowca już nie tak tradycyjnie zawijanego
Ewa, trafiłaś w punkt :) Robi super wrażenie i jest bardzo smaczny :)
w jakiej tortownicy pani robiła?jaki wymiar?
Ula, 30 cm.
o matko jakie piękne :3
Też się nie mogę napatrzeć :)
Nie zjadłabym, leżałby do Świąt jako dekoracja ;-)
He, he, he, u nas dziewczynki nie mają obiekcji, została już tylko połówka ;)
ja zostanę przy tym torcie makowym przepisu twojej Mamy :)
Doskonały wybór Kasiu :)
cudny, uwielbiam makowce :)
Ja też :) :) :) Witaj w klubie makowcożerców Olga ;)
Jaki cudowny! No kusisz pięknością! :)
Joasiu, pięknie będzie sie prezentował na Twoim wyjątkowym stole :)
No raczej ;)
Cudownie wygląda a czy mak mogę zmielić w mlynku do mielenia kawy?
Nie próbowalam, kupiłam już zmielony. Możesz też użyć tradycyjnego maku i zmielić go po ugotowaniu w maszynce do mięsa z gęstym sitkiem.
Przecudny <3 Chyba trzeba zrobić jakąś próbę :)
Marta, ja też główkowałam, czy ogarnę temat tego zawijania, ale to w praktyce nie jest trudne. Próba wskazana :))))
wygląda zjawiskowo :):):)
Czy można użyć gotowej masy makowej? Jeśli tak, to czy trzeba ją jakoś wcześniej przygotować?
Można, moim zdaniem niec już nie musisz z nią robić. Od razu dzielisz sobie na trzy części i rozmarowujesz na drożdżowych plackach.
Idealne :)
Starałam się ;)
Hmm, kusi kolejny dzień :) mam z czekoladą, nie zaszkodzi mieć i z makiem ;)
To coś dla mnie :-D piękny! Napewno taki zrobię.
Powodzenia Danusiu!
Super….. Makowiec na święta musi być :-) tak jak pierniczki. Muszę odszukać przepis Beaty na pierniki. Dużo różnych przerobiłam, ale Beaty były naj…
Moniś, ale mi miło :)))))))))))
Beata, sorry ale dzięki Kuchni to mam wrażenie że znam cię…. O ho ho i jeszcze troszkę. Kiedyś Kuchnia była u mnie przeczytaną od deski do deski, i 90% przepisów wykonanych
Robiłam na Święta. Wszyscy zachwyceni.
Łał, wygląda cudownie Milenko!
Dziękuję 😘
Piękny
Dzięki :)
Cudo! :)
Wygląda zjawiskowo nawet jesli w srodku jest zakalec
Piękny :) A migdaly uzywa sie ze skórką czy obrane?
Ja nie obieram :)
Przepis na smażone skorke sie nie otwiera :( zastanawiałam sie czy moga byc suszone drożdze?
Pięknie wygląda :) Pewnie jeszcze lepiej smakuje. Jestem pod wielkim wrażeniem :)
Bez skorki
Chyba się skuszę :)
Very beautiful <3
Cudo
Wygląda pięknie , ale ja już spisałam sobie przepis na makowiec bez ciasta i na pewno będzie na święta :D
Bardzo się cieszę :)
przepiękny!
Wielkie dzięki!
piękny :)
pieknie wyglada. wyprobuje w ten weekend. tylko.. jak dlugo wyrabiac ciasto? mozna wyrabiac uzywajac haka z kitchen-aid?
Ale cudeńko wyczarowałaś Beatko:)
Cudo!
A czy z gotowej masy Helio wyjdzie ?
Urokliwe ciasto na święta.
Uwielbam Pani bloga-te wszystkie opisy,przepisy, zdjęcia -chciałabym wejść w nie na chwilkę i dotknąć, powachac i posmakować ukradkiem.Ciasto(jak zwykle!!! )MISTRZOSTWO ŚWIATA.
Łezka w oku się kręci na myśl o Swietach kiedy do domu tak daleko. Dziękuję za wyzwolenie tych wszystkich emocji
Jagoda wyzwanie
ulubiona gwiazda wszystkich domowników, robimy już ją od kilku lat http://www.thermoprzepisy.pl/okazje/boze-narodzenie/drozdzowa-gwiazda-z-nutella/
piękny:)
Tak piekłam z nutella
Przesliczny!
Zaiste przepiękny :-)
Piękny!
Nie mogłam się powstrzymać
Ooo zrobię na te Święta
O Boże. ..cudny ,)
Matko, babeczki pięknie Wam to wyszło!
Robiłam w zeszłym roku :-) makowiec był „gwiazdą” na stole :) W tym roku też mam taki plan :) Twòj jest piękny.
Dzięki Ilonka, taki makowiec to zawsze gra pierwsze skrzypce ;)
Mistrzostwo!! :))
Piękna :)
Dlaczego Pani pisze żeby postawić makowiec na dolnej półce do pieczenia?Zrobiłam tak i i się nie upiekł.
Dzień dobry Ewo, może nie włączylaś piekarnika? Przy 200 st. C i 45 minutach w piekarniku trudno o inne wytłumaczenie :) Serdecznie pozdrawiam.
Włączyłam 200 stopni i 45 minut.To nie jest śmieszne.
Robi piorunujące wrażenie. Potwierdzam,że nie jest tak skomplikowany do wykonania jak się wydaje. Właśnie się upiekł,jeszcze ciepły kawałek mam na talerzu i delektuję się każdym kęsem. Piękny i smaczny :-) i ten niesamowity zapach ……. :-) Na pewno upiekę go jeszcze nie raz !
Monika, tak się cieszę, że się udał! Przepis jest genialny, a wygląd to mistrzostwo świata!
Mam pytanie, czy mozna to ciasto upiec z mąki orkiszowej ? Nigdy nie piekłam drożdżowego z innej mąki niż pszenna ale wsród gości bedzie alergik i nie wiem co robić zeby sie nie narobić 😉
Pozdrawiam D
Dorota, ja bym nie ryzykowała. Włożysz w to ciasto dużo pracy, a efekt z mąką orkiszową może być inny od oczekiwanego :) Nie próbowalam, nie dam gwarancji, że się uda.
Dziękuje, tez nie bede ryzykować 😉
Zrobiłam, brawo ja.
wspaniały pomysl biore sie juz za niego. pytanie mam tylko o ta pomaranczowa skorke podsmazana, odnosnik do przepisu nie dziala :P a nie moge tego znalezc na blogu
Hej, już działa, poprawiłam :)
Nie mogę doszukać się informacji w jakiej temperaturze piec ciasto..?
Zakręcona jak butelka pepsi-jak mawia moje dziecko… Oczywiście temperaturę już znalazłam :)
Fantastyczny.
Miałam okazję skosztować, pyszny. Polecam
Witam,
upiekłam ten makowiec na święta, przy czym był to mój pierwszy makowiec w życiu. Mąż jest zachwycony zarówno smakiem jak i wyglądem tego ciasta. Z pewnością je powtórzę, tylko dodam trochę więcej cukru. Lubimy słodko :-) Dziękuję bardzo za przepis.
Już wypróbowany. W weekend robię ponownie
Chyba się skuszę i zrobię na święta
Wyglada niesamowicie!
robiłam rok temu – rewelacja
A ciekawe jak by wyszedł ten drożdżowiec z serem,jak ktoś nie może maku jeść była by to jakaś alternatywa.
pewnie wyjdzie ale nie będzie tak ładny :)
Moje pierwsze „samodzielne” święta czyli nie u mamy i właśnie szukałam przepisu na makowiec, ten wygląda rewelacyjnie!
Nie mam urządzenia do mielenia maku i chciałabym kupić gotową masę makową w puszce, ile będę jej potrzebować do tego przepisu?
Ok, sytuacja już opanowana, znalazłam rozwiązanie :)
Czy jeśli kupię zmielony suchy mak, to mogę pominąć krok z ponownym mieleniem w maszynce? :)
Tak :-)
Dziękuję :-)
A jakby dać gotową masę
To ile jej potrzeba?
Robiłam go w zeszłym roku i w tym roku również jest w planach świątecznego pieczenia. Masę makową przygotuję sama.
Beatko, piękni to ciacho zrobiłaś , jak by tylko dało się skubnąć przez ekranik , choć kawałeczek
Tego potrzebowałam
Ja podobnie robiłam choinkę z ciasta francuskiego
Pięknie
Kuszące
Fantastic.
fantastyczny przepis wypróbuję pzred Świętami, gratulacje za pomysł pozdrawiam
Mam nadzieje, ze tym wypiekiem zaimponuje Teściowej, która jest mistrzynią słodkich wypieków :-)
Ciasto ogromnie mi się podoba i samkuje ale podczas przygotowania go natrafiłam na następujące problemy.Gotowa masa makowa jest dosyc mokra i przy odwracaniu kawałków pobrudziła ciasto i mój makowiec nie wyszedł taki piękny i czysty jak na pani zdjęciach. Podczas przecinania płatów przeciełam również papier do pieczenia, przez co miałam spory kłopot by ciasto przenieś bez uszczerbku na dno tortownicy. Albo ciasto wyszło mi za ciezkie bo za dużo masy makowej(cąła puszka Bakalland) albo po prostu niezdara ze mnie. Następnym razem podłożyłabym pod krązek papieru jeszcze jakiś papier albo kawałek tektury by potem móc bez problemu przenieśc caisto.
Mam nadzieje,zę moje spostrzeżenia komuś pomogą.Gwiazda makowa wyglada rewelacyjnie i chętnie powtórzę pieczenie bo wcale nie jest czasochłonna ani skomplikowana.Pozdrawiam
Trzymaj kciuki Beatko, ściągam przepis i biorę się za ten cudowny makowiec :-)
Ja zrobiłam na święta;) wyszedł przepyszny ;) przepis SUPER⛄⛄⛄⛄
Czy z tego przepisu na ciasto można rowbiez zrobić gwiazdę z nutellą? Czy może być za słodka?