Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta

Makowiec gwiazda

Makowiec gwiazda to klasyczny makowiec na drożdżowym cieście, z domową masą makową, w przepięknej oprawie. W tym makowcu zachwycają idealne proporcje ciasta i maku, wyważony smak, no i niebanalna forma gwiazdy. Chodziłam koło tej gwiazdy już jakiś czas i zastanawiałam się, czy ja, kucharka niecierpliwa dam sobie z nią radę. No i udało się, a jeśli mi się udało, to uda się też Tobie! Zaczynamy?

makowiec-gwiazda-przepis_13

makowiec-gwiazda-przepis_10

Makowiec gwiazda

tortownica o średnicy 30 cm

ciasto:

500 g mąki

150 ml mleka

30 g świeżych drożdży

100 g cukru

4 łyżki masła

jajko

2 żółtka

masa makowa:

200 g mielonego maku

500 ml mleka

łyżka masła

5 łyżek miodu

skórka otarta z jednej cytryny

3 krople zapachu migdałowego

150 g migdałów

70 g smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)

dodatkowo:

jajko do posmarowania wierzchu

  • Na początek masa makowa. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać ugotowany w mleku mak i miód. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagęści.
  • Dodać skórkę cytryny, zapach migdałowy, posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia. Jeśli używasz maku niemielonego, przedłuż czas gotowania do 30 minut, następnie odsącz pozostały płyn na gęstym sitku i zmiel mak w maszynce.
  • Czas na ciasto. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i 150 g mąki. Rozczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Masło roztopić.
  • Do utartych jajek dodać lekko przestudzone masło, rozczyn i resztę mąki (350 g). Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
  • Teraz etap najciekawszy – zawijanie.  Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przygotować tortownicę. Rozłożyć ją na części. Dno i boki oddzielnie posmarować masłem i wykleić papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy. Położyć placek na dnie i rozsmarować na nim trzecią część nadzienia. Postąpić tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta. Każde kolejne układać na poprzednim i przekładać farszem. Wyrównać brzegi ciasta odcinając kawałki, które wystają poza obrys dna tortownicy.

makowiec-gwiazda-przepis_01

  • Na środku postawić szklankę. Naciąć ciasto (wszystkie warstwy, aż do dna) na 16 części. W tym celu podzielić je najpierw na 4 części, a potem każdą z nich również na 4 części.

makowiec-gwiazda-przepis_02

makowiec-gwiazda-przepis_03

  • Teraz zawijanie. Wziąć dwa kawałki i wywinąć na zewnątrz najpierw raz, a następnie jeszcze raz.

makowiec-gwiazda-przepis_04

makowiec-gwiazda-przepis_05

  • Postąpić tak z pozostałymi parami.

makowiec-gwiazda-przepis_07

  • Nałożyć ostrożnie boki tortownicy, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
  • Wstawić do piekarnika na niską półkę. Piec ok. 45 minut. Gdy ciasto się przyrumieni, przykryć wierzch makowca folią aluminiową. Upieczony makowiec wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

makowiec-gwiazda-przepis_08

makowiec-gwiazda-przepis_12

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Używałam maku mielonego, więc bardzo był drobny. Nie odcedzałam go, tylko całość dałam na masło i pozwoliłam, żeby nadmiar płynu odparował spokojnie na patelni.

Można, moim zdaniem niec już nie musisz z nią robić. Od razu dzielisz sobie na trzy części i rozmarowujesz na drożdżowych plackach.

Beata, sorry ale dzięki Kuchni to mam wrażenie że znam cię…. O ho ho i jeszcze troszkę. Kiedyś Kuchnia była u mnie przeczytaną od deski do deski, i 90% przepisów wykonanych

pieknie wyglada. wyprobuje w ten weekend. tylko.. jak dlugo wyrabiac ciasto? mozna wyrabiac uzywajac haka z kitchen-aid?

Uwielbam Pani bloga-te wszystkie opisy,przepisy, zdjęcia -chciałabym wejść w nie na chwilkę i dotknąć, powachac i posmakować ukradkiem.Ciasto(jak zwykle!!! )MISTRZOSTWO ŚWIATA.
Łezka w oku się kręci na myśl o Swietach kiedy do domu tak daleko. Dziękuję za wyzwolenie tych wszystkich emocji

Dzień dobry Ewo, może nie włączylaś piekarnika? Przy 200 st. C i 45 minutach w piekarniku trudno o inne wytłumaczenie :) Serdecznie pozdrawiam.

Robi piorunujące wrażenie. Potwierdzam,że nie jest tak skomplikowany do wykonania jak się wydaje. Właśnie się upiekł,jeszcze ciepły kawałek mam na talerzu i delektuję się każdym kęsem. Piękny i smaczny :-) i ten niesamowity zapach ……. :-) Na pewno upiekę go jeszcze nie raz !

Mam pytanie, czy mozna to ciasto upiec z mąki orkiszowej ? Nigdy nie piekłam drożdżowego z innej mąki niż pszenna ale wsród gości bedzie alergik i nie wiem co robić zeby sie nie narobić 😉
Pozdrawiam D

Dorota, ja bym nie ryzykowała. Włożysz w to ciasto dużo pracy, a efekt z mąką orkiszową może być inny od oczekiwanego :) Nie próbowalam, nie dam gwarancji, że się uda.

wspaniały pomysl biore sie juz za niego. pytanie mam tylko o ta pomaranczowa skorke podsmazana, odnosnik do przepisu nie dziala :P a nie moge tego znalezc na blogu

Witam,
upiekłam ten makowiec na święta, przy czym był to mój pierwszy makowiec w życiu. Mąż jest zachwycony zarówno smakiem jak i wyglądem tego ciasta. Z pewnością je powtórzę, tylko dodam trochę więcej cukru. Lubimy słodko :-) Dziękuję bardzo za przepis.

Moje pierwsze „samodzielne” święta czyli nie u mamy i właśnie szukałam przepisu na makowiec, ten wygląda rewelacyjnie!
Nie mam urządzenia do mielenia maku i chciałabym kupić gotową masę makową w puszce, ile będę jej potrzebować do tego przepisu?

Ciasto ogromnie mi się podoba i samkuje ale podczas przygotowania go natrafiłam na następujące problemy.Gotowa masa makowa jest dosyc mokra i przy odwracaniu kawałków pobrudziła ciasto i mój makowiec nie wyszedł taki piękny i czysty jak na pani zdjęciach. Podczas przecinania płatów przeciełam również papier do pieczenia, przez co miałam spory kłopot by ciasto przenieś bez uszczerbku na dno tortownicy. Albo ciasto wyszło mi za ciezkie bo za dużo masy makowej(cąła puszka Bakalland) albo po prostu niezdara ze mnie. Następnym razem podłożyłabym pod krązek papieru jeszcze jakiś papier albo kawałek tektury by potem móc bez problemu przenieśc caisto.
Mam nadzieje,zę moje spostrzeżenia komuś pomogą.Gwiazda makowa wyglada rewelacyjnie i chętnie powtórzę pieczenie bo wcale nie jest czasochłonna ani skomplikowana.Pozdrawiam