Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia

Magiczne curry z dyni

Rozgrzewa, poprawia nastrój i pachnie tak, jakbyśmy za sprawą magicznej różdżki znaleźli się nagle gdzieś daleko  daleko stąd. Pyszne i proste jedzenie w cudownych odcieniach jesieni. Smacznego :)

curry z dyni_2

curry z dyni_4

Curry z dyni

[przepis]

1 kg dyni

duża cebula

1 l bulionu warzywnego

100 ml gęstego mleka kokosowego

kawałek świeżego imbiru

po łyżeczce:

soli

kuminu

nasion kolendry

skórki otartej z limonki

2 łyżeczki kurkumy

3 ziarna kardamonu

3 ząbki czosnku

1/2 papryczki chili

dodatkowo świeża kolendra

olej

[/przepis]

  1. Dynię obrać, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Imbir obrać i pokroić.
  4. Do moździerza włożyć imbir, dodać, sól, kumin, nasiona kolendry, skórkę z limonki, kurkumę, kardamon, czosnek oraz pozbawioną pestek i pokrojoną wcześniej papryczkę. Utłuc całość na pastę.
  5. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić ją, a następnie dodać pastę przyprawową.
  6. Smażyć razem 3 minuty, cały czas mieszając.
  7. Do garnka wrzucić dynię, przemieszać, zalać bulionem warzywnym.
  8. Gotować 20 minut, aż dynia będzie miękka, następnie dodać mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia.
  9. Podawać z dużą ilością świeżej kolendry.

curry z dyni_3

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy mogłabym takie curry zapasteryzować w słoiku na zimę? Nie wiem jak to się ma do mleczka kokosowego, ale może zapasteryzować bez niego i dodawać po prostu przed podaniem? Będę wdzięczna za poradę :)