Bezglutenowe | Desery | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Lody wegańskie z orzechami w karmelu bez maszynki.

weganskie-lody-bakaliowe

domowe-lody-weganskie-bez-maszynki_2W zasadzie sprawa jest tak prosta, że aż wstyd. No bo wystarczy dwa składniki wymieszać, dodać co tam wleci pod rękę i robota w zasadzie skończona. Kilka przepisów na lody wegańskie już na Lawendowym Domu było. Te są inne. Zamrażamy je w pojemniku, a następnie, gdy już są na kamień zmrożone, wyjmujemy, dajemy ze 20 minut oddechu, a następnie nakładamy łyżką do lodów do wafelków (jak ktoś chce), albo do pucharków. Właśnie takie kulkowe lody, tłuste (to za sprawą mleka kokosowego i masła orzechowego), niezbyt słodkie i bogate w smaku, dzięki dodatkom chodziły za mną od dawna. U mnie pojawiły się też suszone figi i orzechy włoskie w karmelu miodowym. Ale jestem pewna, że będziecie mieć przynajmniej 100 doskonałych pomysłów na to, co do masy lodowej wrzucić. Moich lodów nie dosładzałam, są dość wytrawne, a jedyna słodycz do figi i miodowy karmel. Jeśli zależy Wam na tym, by lody były zdecydowanie słodkie możecie do masy dodać miód, ksylitol, syrop z agawy lub cukier.

weganskie-lody-orzechowe

 

Domowe lody wegańskie z orzechami w karmelu i figami

[przepis]

lody:

  • 250 ml mleka kokosowego (użyłam mleka własnej produkcji, przepis tu)
  • 170 g masła orzechowego

dodatki:

  • 7 suszonych fig
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu (dla wegan zamiast miodu cukier, ksylitol, syrop z agawy lub stewia)
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

[/przepis]

  1. Mleko wlać do rondla, dodać masło orzechowe.
  2. Podgrzać, cały czas mieszając, do momentu, aż mleko i masło się połączą.
  3. Zestawić z ognia i ubijać za pomocą blendera z końcówką do piany ok. 5 minut.
  4. Następnie przelać do naczynia, w którym lody będą się schładzać. Gdy masa zupełnie ostygnie wstawić do zamrażarki na 30 minut.
  5. W tym czasie pokroić figi w drobną kostkę, orzechy rozdrobnić. Na patelni rozgrzać miód, gdy zaczną się tworzyć bąble, wrzucić orzechy.
  6. Prażyć cały czas mieszając ok. 4 minuty, następnie wylać na matę silikonową lub papier do pieczenia i zostawić do ostygnięcia. Uwaga, karmel jest bardzo gorący, więc nie oblizujcie w żadnym wypadku łyżki oraz nie próbujcie orzechów, zanim nie przestygnie!
  7. Wyjąć masę orzechową z zamrażarki, dodać figi, orzechy i skórkę, lekko przemieszać i ponownie wstawić do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
  8. Po wyjęciu lody będą twarde jak kamień. Trzeba im dać trochę czasu, by stały się plastyczne i dały się formować w kulki. Smacznego :)

domowe-lody-weganskie

domowe-lody-weganskie-bez-maszynki

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Aniu, jeśli Ci miód przeszkadza, to użyj cukru. Same lody są wegańskie, bo składają się z mleka kokosowego i masła orzechowego. Miód to dodatek, możesz go zastąpić tym, na co Ci Twoja dieta i przekonania pozwalają. Super przepis, pyszne lody, proste w dodatku, a już trzeci komentarz o miodzie.

a jak nie domowej roboty mleko kokosowe to które, to w puszce czy to w kartonie? czy to w kartonie to mleko kokosowe czy napój kokosowy?

kolejny fenomenalny i bezczelnie pyszny smakołyk :) Siedzę na przemian z nosem albo w Twojej świetnej książce albo na Twoim blogu :) Przepis za przepisem coraz lepszy :) Miłego dnia! :)

Z nieba mi spadasz! Chłopak siostry nie toleruje laktozy, a ostatnio wspominał, że lody mu się marzą :D
A że ja dobra siostra jestem, to przy następnej okazji zrobię :) i ciasto na oleju też (chociaż u nas to zazwyczaj się babkę robiło :))