Leniwe jakie są, każy wie. Szybkie, proste i pyszne. Dziś przepis na leniwe mojej mamy. Po prostu uwielbiam ten smak. Są doskonałe pod każdym względem. Cóż dodać, moje córeczki przepadają za nimi :)
Leniwe
(proporcje dla 4 głodnych osob)
1 kg sera białego półtłustego
2 jajka
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 – 5 łyżek mąki pszennej + mąka do podsypywania
dodatkowo:
150 g masła
5 łyżek bułki tartej
Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać jajka i oba rodzaje mąki. Zagnieść ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować wałeczek o średnicy 1,5 cm. W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją. Wałeczki ukośnie pokroić i powstałe kluski wrzucać partiami na wrzątek. Gotować pół minuty od wypłynięcia na powierzchnię, następnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
W mniejszym garnku rozpuścić masło, dodać bułkę. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż bułka się zrumieni. Od razu zestawić z ognia i jeszcze chwilę mieszać. Smacznego!
Komentarze
Dawno nie jadłam leniwych. A po obejrzeniu tych pięknych „leniwych” zdjęć zgłodniałam:)) Ps. Problem z pomysłem na jutrzejszy obiad właśnie się rozwiązał. Dzięki:)
do takich specjałów idealnie pasuje wiejska(!) przesmażona na złoto tłusta śmietana. Coś niebywałego. Śmietana musi być pełnotłusta, prosto od krowy ;)
wiejska do leniwych?????
Mmm dawno nie jadłam a te zdjęcia sa takie smakowite! Chyba zrobię :)
Jakieś dziwne… leniwe bez ziemniaków??? U mnie w domu mama zawsze wykorzystywała do leniwych ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu jak zostały. Innej wersji nie znałam do dziś dnia. Wypróbuję!
To twoje są dziwne ;) Mam nadzieję, że Ci zasmakują. Bardzo serdecznie pozdrawiam :)
Wcale nie są dziwne…ja do leniwych też dodaję ziemniaki ugotowane /ser,mąkę jajka itd/…są również przepyszne no i wydajniejsze…
Tylko że to nie są już leniwe, tylko kopytka. Ale też dobre.
Ja nie spotkałam leniwych z ziemniakami, ale może w jakimś regionie Polski są? Kopytka z ziemniaków, leniwe z sera.
Evcias – pomyliłaś leniwe z kopytkami…
leniwe robimy z białego sera – a propos
Witam :) Czy mąkę pszenną można zastąpić mąką gryczaną? Serdecznie pozdrawiam! :)
Ewelina, nie próbowałam.
bardzo smakowicie wyglądają, ja osobiście lubię leniwe które są podawane w barach mlecznych, pychotka:)
Uwaga do laików:
leniwe ZAWSZE robi się z serem białym, a kopytka ZAWSZE z ziemniakami!!!
Wszelkie inne dodatki w postaci ziemniaków do leniwych lubsera do kopytek – to już NIE SĄ oryginalne potrawy.
To tak, jak połączyć konia z osłem – wyjdzie MUŁ.
Albo to jakby do rosołu dodawać liście laurowe i ziele angielskie – to już nie rosół tylko jakaś polewka
Kochana, Twoje leniwe sa w 100% takie jakie pamietam z dziecinstwa! Dziekuje Ci z calego serca za to wspomienie! Caluje z Australii
Wyglądają obłędnie :) Ja używam samych żółtek, aby pierogi były delikatniejsze. Wtedy też łatwiej pracować mi na cieście, nie klei się aż tak do rąk i używam mniej mąki do podsypywania. Proporcje jakuch używam to 450 g sera, 3 żółtka, 50 g mąki, 1-2 łyżki syropu klonowego i trochę cynamonu. Najbardziej lubię wersję podsmażoną :)
Zastanawiałam się, jak podzielić jajka, bo chciałam zrobić z 250g sera. Teraz już wiem – wezmę jedno żółtko ;)