Dania główne | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Leniwe – najlepszy przepis!

leniwe_4

Leniwe jakie są, każy wie. Szybkie, proste i pyszne. Dziś przepis na leniwe mojej mamy. Po prostu uwielbiam ten smak. Są doskonałe pod każdym względem. Cóż dodać, moje córeczki przepadają za nimi :)

leniwe_5

Leniwe

(proporcje dla 4 głodnych osob)

1 kg sera białego półtłustego

2 jajka

czubata łyżka mąki ziemniaczanej

4 – 5 łyżek mąki pszennej + mąka do podsypywania

dodatkowo:

150 g masła

5 łyżek bułki tartej

Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać jajka i oba rodzaje mąki. Zagnieść ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować wałeczek o średnicy 1,5 cm.  W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją. Wałeczki ukośnie pokroić i powstałe kluski wrzucać partiami na wrzątek. Gotować pół minuty od wypłynięcia na powierzchnię, następnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

leniwe_8

leniwe_7

W mniejszym garnku rozpuścić masło, dodać bułkę. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż bułka się zrumieni. Od razu zestawić z ognia i jeszcze chwilę mieszać. Smacznego!

leniwe_2 leniwe

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dawno nie jadłam leniwych. A po obejrzeniu tych pięknych „leniwych” zdjęć zgłodniałam:)) Ps. Problem z pomysłem na jutrzejszy obiad właśnie się rozwiązał. Dzięki:)

do takich specjałów idealnie pasuje wiejska(!) przesmażona na złoto tłusta śmietana. Coś niebywałego. Śmietana musi być pełnotłusta, prosto od krowy ;)

Jakieś dziwne… leniwe bez ziemniaków??? U mnie w domu mama zawsze wykorzystywała do leniwych ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu jak zostały. Innej wersji nie znałam do dziś dnia. Wypróbuję!

Wcale nie są dziwne…ja do leniwych też dodaję ziemniaki ugotowane /ser,mąkę jajka itd/…są również przepyszne no i wydajniejsze…

bardzo smakowicie wyglądają, ja osobiście lubię leniwe które są podawane w barach mlecznych, pychotka:)
Uwaga do laików:
leniwe ZAWSZE robi się z serem białym, a kopytka ZAWSZE z ziemniakami!!!
Wszelkie inne dodatki w postaci ziemniaków do leniwych lubsera do kopytek – to już NIE SĄ oryginalne potrawy.
To tak, jak połączyć konia z osłem – wyjdzie MUŁ.
Albo to jakby do rosołu dodawać liście laurowe i ziele angielskie – to już nie rosół tylko jakaś polewka

Kochana, Twoje leniwe sa w 100% takie jakie pamietam z dziecinstwa! Dziekuje Ci z calego serca za to wspomienie! Caluje z Australii

Wyglądają obłędnie :) Ja używam samych żółtek, aby pierogi były delikatniejsze. Wtedy też łatwiej pracować mi na cieście, nie klei się aż tak do rąk i używam mniej mąki do podsypywania. Proporcje jakuch używam to 450 g sera, 3 żółtka, 50 g mąki, 1-2 łyżki syropu klonowego i trochę cynamonu. Najbardziej lubię wersję podsmażoną :)

Zastanawiałam się, jak podzielić jajka, bo chciałam zrobić z 250g sera. Teraz już wiem – wezmę jedno żółtko ;)