Desery | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy

Lemon curd

Po prostu zróbcie to! Oszaleliśmy w Lawendowym Domu na punkcie lemond curd. Pochodzące z dziewiętnastowiecznej Anglii cytrynowe mazidło sprawdza się jako dodatek do tostów lub naleśników. Można nim nadziać babeczki, użyć jako polewy do tortu lub pokryć nim cytrynowy sernik. Jestem pewna, że znajdziecie własne zastosowanie dla tej apetycznie żółtej masy, którą w dodatku przygotowuje się błyskawicznie.

Cały cytrynowy temat dopiero w kolejnym wydaniu magazynu Lawendowy Dom. Ja jednak nie mogłam się oprzeć i lemon curd proponuję już dziś.

Lemon curd

3 cytryny
2 całe jajka i 2 żółtka
200 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
30 g masła

Cytryny dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć z nich skórkę, a następnie wycisnąć sok. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać sok i skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka. Całość energicznie rozmieszać i postawić na małym ogniu. Podgrzewać, cały czas mieszając i w ten sposób doprowadzić do wrzenia. Dodać masło i gotować jeszcze 2-3 minut, cały czas mieszając. Masa powinna być idealnie gładka i lśniąca. Jeśli ma niewielkie grudki, można ją przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Krem przełożyć do słoiczka. Na wierzchu ułożyć folię spożywczą, co zapobiegnie powstawaniu kożucha i zostawić do ostygnięcia. W lodówce można przechowywać do tygodnia.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przepisy te są jedyne w swoim rodzaju. Uwielbiam Pani kuchnię. Gotując czuje się kimś wyjątkowych , że dzięki tym przepisom mogę zrobić coś tak pysznego.

No ba! Lemon curd jest cudowny, uwielbiam :-) Polecam też raspberry curd, robiłam ostatnio, jak ktoś lubi maliny to się zachwyci :-)

Oooo widzę, że i ja będę musiała zrobić, wygląda smakowicie i ma wiele zastosowań:) Skoro wszyscy zachwalają, to czyż można się opierać?

Wygląda obłędnie!
A jeśli też smakuje tak, jak wygląda, to na weekend robię do naleśnikow.
Pozdrawiam i dziekuję za miły komentarz u mnie na Kalinkach:)
Maggie

robie czesto i uwielbiam :) Mloda lyzka ze sloiczka najchetniej wyjada :) dobry jest tez pomaranczowy,a w tym roku chce limetkowy wyprobowac :)
Cudnie wyglada na Twoich zdjeciach :)
Pozdrawiam :)

Od razu, jak tylko ukazał się wpis pobiegłam do sklepu po cytryny, bo narobiła mi Pani niesamowitego smaka na Lemon curd! Przygotowanie tego specjału to tylko 15 minut a ile przyjemności… pycha :-D Dzisiaj będę muffinki z tym przysmakiem.

Pozdrawiam, Agnieszka

Z przyjemnością przyznaję wyróżnienie dla Twojego bloga:). I nominuje Twój blog :)
Co muszą zrobić nominowane osoby?
– Umieścić podziękowania i link do blogera, który przyznał Tobie nagrodę.
– Skopiować i wkleić logo na swoim blogu.
– Napisać o sobie 7 rzeczy.
-Nominować 16 innych blogerów (nie można nominować blogera, który Wam przyznał nagrodę)
– Napisać im komentarz, by dowiedzieli się o nagrodzie i nominacji :)

Już od jakiegoś czasu kusi mnie, żeby to zrobić…ale jakoś schodziło…
Po porcji takich cudownych zdjęć nic innego mi nie pozostaje, jak tylko kupić cytryny i zakasać rękawy w kuchni :)

Uwielbiam i często przygotowuje, a ten przepis jest idealny! ;)) Zachwyca wszystkich :)
Krem jest tak pyszny, że zawsze chciałoby się móc go mieć pod ręką, bo akurat spasowałby do tego, czy podkręcił smak czegoś innego… niestety nie zawsze jest czas i chęć, aby go przygotować. Stąd moje pytanie: czy widzi Pani szanse powodzenia w przygotowaniu lemon curd i zamrożeniu go (zastanawiam się na przykład, czy za bardzo nie podejdzie wodą po rozmrożeniu)? Tak mi dziś przyszło do głowy i postanowiłam skonsultować tę myśl z Ekspertem ;)