Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Kwiaty cukinii faszerowane. Kiedy kuchnia staje się poezją.

Dwie papierowe torby wypełnione delikatnymi kwiatami czekały na mnie na bazarze. Zebrane kilka godzin wcześniej z pola. Z maleńkimi cukiniami, delikatnymi i kruchymi. Marylko dziękuję! Te kwiaty chodziły za mną od dawna.  Chciałam bardzo pokazać ich piękno i wyjątkowość, dlatego nie zdecydowałam się na usmażenie ich w cieście. Z ricotty, ziół i cytrynowej skórki przygotowałam pachnącą latem mieszankę. Kwiaty umyłam i osuszyłam. Potem każdy delikatnie naderwałam z jednej strony i napełniłam farszem. Ułożyłam na blasze i zapiekłam. Poezja! Farsz, który dziś polecam, nadaje się również do faszerowania samych cukinii lub pomidorów. Spróbujcie koniecznie.

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

20 kwiatów cukinii

300 g ricotty

1 jajko

skórka otarta z połowy cytryny

2 łyżki drobno posiekanych ziół (proponuję miętę, tymianek i odrobinę cząbru)

1 niewielki ząbek czosnku plus cała główka do pieczenia.

sól morska

oliwa

Kwiaty umyć, osuszyć. Ser wymieszać z jajkiem, skórką cytryny, ziołami. Doprawić czosnkiem i solą. Farsz wymieszać. Każdy kwiat przerywać delikatnie palcami z jednej strony, napełniać farszem i układać na natłuszczonej oliwą blasze. Kwiaty można też napełniać od góry, lecz uważam, że mój sposob jest wygodniejszy. Na blasze można różwnież ułożyć ząbki czosnku w łupinkach, po upieczeniu będą pyszne! Całość skropić oliwą, ew. delikatnie posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 25 minut, aż potrawa zacznie intensywnie pachnieć.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ha! udało mi się zdobyć! okazało się, że „teściowa” nasadziła na Podlasiu cukinii. nazrywałam do woli i będę testować dziś, juhuuu

W sklepie internetowym Organic Basket z Warszawy można kupić 5 sztuk za 13 zł. Są sposoby, choć kwiaty cukinii popularne nie są.

o kurcze, ale pychota i jeszcze mój ukochany serek ricotta.
kwiaty cukinii w twoim wykonaniu wyglądają bajecznie:)
ściskam

Z taką atencją o nich opowiedziałaś, bardzo miło się czytało.Lato zawitało do Was na całego, a te kwaty przypominają mi promienie słońca! Cudnie!

Beato! Cudowne! Ja czekam na moje w ogrodzie :) Cierpliwość sięga zenitu!
Pozdrowienia serdeczne:)

Mam cukinie na ogrodzie, teraz widzę, że muszę poczekać, aż zaczną rosnąć małe cukinie żeby je zebrać! Na pewno zrobię! :)

Beatko ….te cukinie to na pewno ambrozja !!!!!!!!!! Już nie mogę doczekać sie na swoje :) pozdrawiam serdecznie ;)

Beatko, jakie one są cudowne! Ten kolor – poezja! NIe znam ich smaku, jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść, ale już widzę,że posmakowałyby mi bardzo.
Przepięknie to wygląda!
Uściski:*

Są już maleńkie cukinie i kwiatki. Dam im troszkę jeszcze podrosnąć …i będę delektować się ich smakiem :)

PYCHA! Niezdecydowanym gorąco polecam, farsz faktycznie pyszny i do wykorzystania nie raz. A same kwiatki cudnie się przypiekły i były chrupiące. Bardzo dziękuję za przepis.