Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Kulki z piekarnika z Quinoi, z jarmużem i groszkiem

kulki-z-komosy_6Są smaczne i bardzo proste do przygotowania. Pierwotnie próbowałam je usmażyć w głębokim tłuszczu, ale smaczniejsza okazała się kolejna partia, którą upiekłam na złoto w piekarniku. Można je podać z sałatką lub zawinąć w domową pitę (przepis znajdziecie tu).

kulki-z-komosy_3

Kulki z piekarnika z komosy ryżowej, z jarmużem i groszkiem

150 g Quinoa Sante (inaczej zwanej komosą ryżową)

cebula

ząbek czosnku

100 g ugotowanego zielonego groszku

50 g jarmużu

2 łyżki oleju

sól

kulki-z-quinoaZiarna przesypać do garnka. Uprażyć, cały czas mieszając, aż zaczną intensywnie, przyjemnie pachnieć. Następnie przesypać na sitko, przelać wrzątkiem, włożyć ponownie do garnka, zalać wodą w proporcji 1:11/2  i posolić. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować, aż ziarna będą miękkie. Na patelni rozgrzać 11/2 łyżki oleju, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Jarmuż bardzo drobno pokroić, dodać do cebuli i czosnku, smażyć razem 5 minut, często mieszając. Do blendera włożyć zielony groszek, dodać cebulę z jarmużem i ugotowane ziarna Quinoa. Zmiksować, doprawić do smaku solą. Z masy uformować niewielkie kulki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pozostałym olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st., z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg. Piec ok. 20 minut, aż kulki lekko się zrumienią. Smacznego :)

kulki-z-komosy_5

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy zamiast komosy mozna uzyc amarantusa? Bo akurat mam i nie do konca wiem, jak go wykorzystac ;)