Kuchnia | Przepisy

Kto lubi kaszę?

No właśnie? Wiemy, że zdrowa, bogata w składniki odżywcze, cenna dla naszego organizmu. Lubicie? Gotujecie? Jecie? O zbawiennych właściwościach kasz będzie można przeczytać w najnowszym, już piątym numerze magazynu Lawendowy Dom. Dziś kasza i mąka z pełnego przemiału opanowała moją kuchnię. W domu pachnie doprawdy smakowicie. Przepis na pyszności z kaszą już jutro.

Miłego wieczoru Wam życzę.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Praline, dziś pytanie dziś odpowiedź :)
Czarownico, to mam nadzieję, że jutrzejszy przepis Cię zadowoli.
margot, zerknęłam na książkę no i zapowiada się interesująco. Daj znać, jak dotrze. Pozdrawiam!

Kasza każda – byle nie gryczana… brrr…. nie lubię, nie cierpię, nawet miód gryczany mnie zniechęca… i to chyba jedyna rzecz jedzeniowa, której unikam jak ognia.

jak byłam malutka babcia nauczyła mnie takiego wierszyka:
kipi kasza, kipi groch,
lepsza kasza niźli groch,
bo po grochu boli brzuch,
a po kaszy człowiek zdrów :D

to takie skojarzenie ze zdjęciem, ale na poważnie cieszę się na jutrzejszy przepis, lubię kasze gryczaną, a moja babcia uwielbia jagły gotowane na mleku ;)

tak ja, najbardziej chyba pęczak, on może być w zupie, zamiast ziemniaków, nawet prosty ze śmietaną lub z pomidorami. A i jeszcze kuskus za którym przepadają nasze dzieci, do mięs, do sałatki. jakoś gryczana pomimo, że jest zdrowa i smaczna tylko czasem ląduje na naszym stole( do niej musi być dobry gulasz wołowy lub żeberka)

Uwielbiam kaszę gryczaną i moje dzieci tez ją polubiły (dzisiaj była na obiad) choć wcale nie łatwo znaleźć taka idealną, która dobrze się gotuje i smakuje. Niestety oprócz tradycyjnego sposobu z mięskiem nie próbowałam jej robić inaczej. Więc czekam z niecierpliwościa na ciekawe przepisy:) Pozdrawiam.

kocham kasze, a najlepszy obiad to worek kaszy i kubek kefiru lub zsiadłego mleka, szczypta soli i czasem troszkę skwarek (ver. na boato )
pozdrawiam :)\
Aleksandra

margot, to czekam z Tobą :)
sauria, zatem do jutra.
Flora, ja za gryczaną nie przepadałam, ale dwa lata temu za sprawą pewnych warsztatów dla dzieci dokonałam odkrycia, że w pewnych zestawieniach jest świetna!
chmurka, dzięki za wierszyk, u nas podobny chodzi po rodzinie.
Anna, to u Was sporo tek kaszy w jadłospisie, super!
Ducha, ja mam swoje sposoby na kaszę, napiszę przy okazji.
Aleksandra, tak trzymaj dziewczyno!
Majana, ja też powinnam częściej.
kabamaiga, już roczek???? Matko jedyna….

Kocham kaszę gryczaną, i jaglaną, pęczak, bulgur… po prostu wszelkiego rodzaju ziarna;)
Gryczana jednak to Królowa wszystkich kasz w naszym domu.
Czekam niecierpliwie na przepis!

PS. W Austrii długo szukaliśmy kaszy gryczanej a gdy ją znaleźliśmy w sklepie ze zdrową żywnością okazało się, że nie jest palona. Taką "naszą" gryczaną kupiliśmy na dziale z jedzeniem egzotycznym (opatrzona była opisem "rosyjska/ruska") i zaraz się nam poprawił humor.

bardzo lubimy i choc dosc czesto,to i tak za rzadko jadamy.Moja corka miala szczescie byc w przedszkolu (10 lat temu),gdzie mieli kucharza, ktory makrobiotycznie dzieciom gotowal….pysznosci jadali i tak sie nauczyla od malutkiego przygody z roznymi kaszami,choc i w domu zawsze lubielismy :)
Czekam na nowy numer LD-uwielbiam je :)
Pozdrawiam :)

Ja i moja córka uwielbiamy kasze – najlepiej gryczaną z pieczarkami ale też pęczak czy jaglaną. Mało natomiast jemy ziemniaków – bo są i mniej smaczne , i obierać trzeba a kaszę wystarczy wrzucić na wrzątek.

Ach! i Zapomniałabym! W sprawie kaszy gryczanej – jak jest czas i nastrój zimowy to piekę "gryczaka" czyli w podobie "piroga biłgorajskiego " czyli zapiekankę z kaszy gryczanej, twarogu i śmietany, w cieście lub bez ciasta. A pierogi wiejksie – z kasza gryczaną i serem? Stolica kaszy gryczanej jest Janów Lubelski – co roku odbywa sie tam festiwal kaszy gdzie popróbowąc można lokalnych wyrobów – mam z tamtąd genialna książeczkę z przepisami na kaszowe przysmaki autorstwa uczniów, którzy mieli za zadanie wypytać w domu o takie przepisy. Powstało arcydzieło ;)

Kasza gryczana jest pyszna, nawet bez żadnych dodatków. Ja teraz szukam jak najwięcej dobrych przepisów na jaglaną – polecono mi ją jako idealną na moje "przypadłości" ale jakoś zarówno czas przygotowania jak i możliwości, nie bardzo mi odpowiadają. Jeśli masz jakiś fajny przepis na jaglaną – będę Ci wdzięczna:)
Agata

Pochodze z Zamoscia-czyli Roztocze-gdzie glowna role w kuchni regionalnej odgrywa wlasnie kasza gryczana. Pierogi z kasza gotowane, pierogi z kasza drozdzowe, pirog bilgorajski…Potraw z kasza gryczana bez liku:)Przepyszne:)W ten weekend zapraszam na moj pirog bilgorajski:)