Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Kremowa zupa z pieczonej dyni

Cudownie prosta, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni. Ma kremową konsystencję i przepiękny kolor. Nie może jej zabraknąć na jesiennym stole.

kremowa-zupa-z-dyni_3-2

przyjecie-w-stylu-rustykalnym_19

kremowa-zupa-z-dyni_2

Kremowa zupa z pieczonej dyni

[przepis]

1 kg dyni

cebula

4 ziemniaki

2 ząbki czosnku

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka papryki wędzonej

1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

2 łyżki masła klarowanego

[/przepis]

  1. Dynię oczyścić z pestek, pokroić w plastry, ułożyć na blasze do pieczenia.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 20 minut. Następnie przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. W garnku z grubym dnem roztopić masło, wrzucić cebulę i czosnek, dodać ½ łyżeczki soli, zeszklić.
  5. Następnie wsypać ziemniaki, smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
  6. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać oba rodzaje papryki, wymieszać.
  7. Wlać bulion, gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Dodać dynię, gotować razem jeszcze 10 minut.
  9. Zupę zmiksować, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
  10. Przelać do miseczek i obficie oprószyć pieprzem. Zupę można podać z dodatkiem kremowego serka. Świetnie też będą pasowały chrupiące grzanki z chleba razowego. Smacznego :)

kremowa-zupa-z-dyni_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Hej, właśnie zabieram się za zupkę ale dodałam do pieczenia odbrobine ziaren anyżu i skropilam octem balsamicznym. Dam znać jak wyszło 😊ale dziękuję gorąco za przepis. Pozdrawiam