Bezglutenowe | Desery | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Kremowa jaglanka z prażonymi orzechami i Dziką Różą – śniadanie wspomagające odporność.

Znam sporo osób, które z zasady nie tykają kaszy jaglanej. Nie lubią, nie chcą nawet spróbować, no kasza jaglana jest do kitu i tyle. A jednak w klimacie, w którym żyjemy, przychodzi taka pora, kiedy organizmowi niezbędna jest doraźna pomoc w budowaniu odporności. I kasza jaglana jest doskonałym produktem, który w tym pomaga.

kremowa-jaglanka-z-prazonymi-orzechami-i-dzika-roza_lowicz_18

kremowa-jaglanka-z-prazonymi-orzechami-i-dzika-roza_16

kremowa-jaglanka-z-prazonymi-orzechami-i-dzika-roza_12

Jestem pewna, że taka wersja jaglanki, która bardziej niż kaszę przypomina pyszny budyń waniliowy, będzie doskonałą propozycją na dobry start w nowy dzień. Gładki, delikatnie słodki krem podaję z solidną łyżką dżemu Łowicz 100% z owoców Dzika Róża.

kremowa-jaglanka-z-prazonymi-orzechami-i-dzika-roza_lowicz_13

To nowość w mojej ulubionej serii 100% z owoców od Łowicza i pierwszy na rynku dżem z funkcją prozdrowotną, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. W składzie mamy 47% dzikiej róży, która zawiera dużą dawkę witaminy C. Zamiast białego cukru do słodzenia użyto zagęszczonego soku jabłkowego. Konsystencja jest gładka, smak przyjemnie zrównoważony. Świetny dodatek właśnie do takiej delikatnej jaglanki, ale też do naleśników, placuszków lub jako nadzienie do ciasta drożdżowego. Pyszna sprawa!

Kremowa jaglanka z prażonymi orzechami i Łowicz 100% z owoców Dzika Róża

[przepis]

200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej

200 ml mleka kokosowego z puszki

laska wanilii

2 łyżki syropu klonowego

dodatkowo:

2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców Dzika Róża

30 g orzechów laskowych

30 g płatków migdałowych

[/przepis]

  1. Kaszę rozluźnić widelcem. Przełożyć do garnka.
  2. Wlać mleko i ok. 100 ml wody.
  3. Dodać rozkrojoną wzdłuż wanilię.
  4. Podgrzewać na małym ogniu ok. 15 minut, aż kasza z dodatkami się „rozklei”.
  5. Następnie zmiksować całość z dodatkiem syropu.
  6. Całość przełożyć do miseczek.
  7. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
  8. Obrać z brązowej osłonki, grubo posiekać.
  9. Płatki migdałowe również uprażyć, uważając, żeby ich nie przypalić.
  10. Posypać jaglankę orzechami, dodać po sporej łyżce dżemu Łowicz 100% z owoców z dzikiej róży i zajadać na zdrowie ;)

kremowa-jaglanka-z-prazonymi-orzechami-i-dzika-roza_19

Wpis powstał we współpracy z marką Łowicz.

kremowa-jaglanka-z-prazonymi-orzechami-i-dzika-roza_lowicz_10

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Właśnie zjadłam owsiankę i tak sobie myślę, że następna do spróbowania będzie jaglanka, której nigdy jeszcze nie jadłam. Powiedz mi tylko Beatko,na ile porcji wychodzi ten przepis? Myślę o konkretnej porcji śniadaniowej, która mnie nasyci na 3h ;-)))
Miłego dnia życzę :-)

Ale fajne, raczej nie jem dżemów kupnych ale ten mnie naprawdę zainteresował, nie wiedziałam że Łowicz ma w swojej ofercie taki dżem, patrzyłam na skład, jak dla mnie super, przydatny wpis reklamowy:)) mam pytanie, jakiego blendera używasz żeby uzyskać taką konsystencję?

Zmiksowanie jaglanki -genialne sama na to nie wpadłam. To uczyni ją bardziej przyswajalną dla moich dzieci. Ja gotuję jaglankę na wodzie bo mleka nie możemy używać. Mam smaczną i zdrową wodę z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją więc na niej gotuję wszystko co gotowania wymaga.