Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Korzenne ciasto z buraków

Skoro można z marchewki, to dlaczego nie z buraka? Jeśli lubisz ciasta z nutą cynamonu i goździków, niezbyt słodkie, lekko wilgotne, to jestem pewna, że korzenne ciasto z buraków będzie Ci smakowało. Jeśli w dodatku produkujesz lub planujesz rozpocząć domową produkcję mleka orzechowego i nie wiesz, co zrobić z pozostałymi po niej mielonymi orzechami, to jest to przepis dla Ciebie idealny.

korzenne-ciasto-z-burakow-przepis02

korzenne-ciasto-z-burakow-przepis04

Korzenne ciasto z buraków

[przepis]

2 średnie buraki starte na tarce o małych oczkach (ok. 1 ½ szklanki)

1 ½ szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału

3/4 łyżeczki sody

czubata łyżka przyprawy korzennej

100 g zmielonych orzechów laskowych (wykorzystałam te, które zostały po produkcji mleka orzechowego)

2 jajka

70 g ksylitolu lub cukru trzcinowego

120 ml oleju

120 ml mleka sojowego

dodatkowo:

150 g czekolady gorzkiej

50 ml mleka sojowego

wisienka koktajlowa

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę korzenną i orzechy.
  2. Jajka utrzeć z ksylitolem lub cukrem do białości.
  3. Olej wymieszać w dzbanku z mlekiem sojowym. Do miski z sypkimi składnikami dodać jajka, mieszankę mleczną i starte buraki.
  4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Odstawić na kratce do wystygnięcia.
  6. W tym czasie połamać czekoladę, włożyć ją do garnka, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu.
  7. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się połączą. Czekoladą polać przestudzone ciasto i udekorować je wisienką ;)

korzenne-ciasto-z-burakow-przepis06

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wygląda fantastycznie!:) Spróbuję obliczyć kaloryczność jednego kawałka i włączę do diety jako słodycz na „cheat day”/

Zastanawiam się czy można czymś zastąpić orzechy, nie mam w zanadrzu takich dobrych „odpadków” :(

Pozdrawiam!

Jajka w słodkich wypiekach można również zastąpić bananem – dzięki temu dodatkowo można zmniejszyć ilość słodzidła w takim wypieku więc wychodzi nam to tylko na zdrowie :)

robiłam :). Z trochę innego przepisu. Wyszło pyszne. Nieco mroczne, słodkie czekoladą, wilgotne… Burak moim zdaniem niewyczuwalny :). Polecam! W kolejce stoi ciasto z cukinii