Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu

Smaczne, korzenne, z pyszną polewą serową. Takie ciasto uwielbiają chyba wszyscy. Przedstawiam wersję bezglutenową, ale oczywiście można tu również użyć zamiennie zwykłej mąki pszennej. Smacznego!

Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu

[przepis]

450 g marchewki

5 jajek

200 g brązowego cukru

3-4 szklanki oleju

250 g mieszanki bezglutenowej

100 g zblanszowanych migdałów

łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)

2 łyżki przyprawy korzennej

polewa:

150 g sera białego tłustego

3 łyżki śmietany 18%

2 łyżki roztopionego masła

3 łyżki cukru pudru

łyżeczka cukru waniliowego

[/przepis]

  1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Migdały zmiksować.
  2. Jajka wpić do miski, dodać cukier, ubijać do białości. Pod koniec, nie przerywając ubijania wlać stopniowo olej.
  3. Mieszankę bezglutenową wymieszać z proszkiem i przyprawą korzenną.
  4. Dodać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać startą marchewkę i migdały, wymieszać do połączenia składników.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
  6. Wyłożyć na kratkę do wystygnięcia. Zmiksować składniki na polewę na gładki krem.
  7. Rozsmarować na wystudzonym cieście. Przed podaniem pokroić na kawałki.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecam domowe mleko konopne na bazie łuskanych nasionek konopnych. Przepis jest taki, że do naczynia blendera wsypujemy 0,5 szklanki nasion, 1,5 szklanki wody filtrowanej, 2 świeże daktyle lub 1-2 łyżeczki syropu klonowego, 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilli, szczypta soli – całość blendujemy i otrzymujemy przepyszne mleko roślinne, odpowiednie dla wegetarian i wegan :) Ja swoje nasionka kupuję zawsze w sklepie internetowym konopiafarmacja*pl, ale mają też swój sklep stacjonarny w Poznaniu przy placu Wolności :)

Ciasto bardzo pyszne, nie kruszy się, nie jest suche. Ja trochę zmodyfikowałam przepis dając po 50g mąki : gryczanej, kukurydzianej, skrobi ziemniaczanej i 100 g mąki kokosowej zamiast gotowej mieszanki. Warto zrobić.

Dzień dobry, czy w przepisie na pewno chodzi o 3-4 szklanki oleju, czy raczej 3/4? Wydaje się to bardzo dużo :)