Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | przetwory | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

Konfitura z żurawiny do mięs i serów

Konfitura z żurawiny ma lekko cierpki, bogaty smak i cudowny, rubinowy kolor. Doskonale pasuje do pasztetów, pieczonych mięs lub serów. Jest po prostu niezbędna na wszelkich świątecznych stołach, dlatego warto przygotować ją już teraz i mieć kilka słoików w spiżarni tak na wszelki wypadek.

konfitura-z-zurawiny-do-mies_5

konfitura z żurawin

Konfitura z żurawiny do mięs i serów

[przepis]

500 g żurawiny
250 g cukru
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy

[/przepis]

  1. Do garnka włożyć połowę żurawiny, dodać cukier i sok.
  2. Gotować na małym ogniu, aż owoce będą miękkie i puszczą sok. Trwa to ok. 15 minut.
  3. Po tym czasie do masy żurawinowej dodać pozostałe owoce i gotować jeszcze jakieś 20 minut.
  4. Gotową konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

konfitura-z-zurawiny-do-mies_4

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Żurawina- obowiązkowo!!! Ucieram z cukrem, pakuję do słoiczków, zamykam ,,na spirytus”- żeby absolutnie nie pasteryzować (!!) i mam cudowny dodatek do herbaty, wody, deserów- świetny na przeziębienia!! Żurawina (ta dziko rosnąca) ma również doskonałe działanie na nerki i układ moczowy!

Szkoda,ze juz za pozno na żórawine,chetnie zrobiłabym taką konfiturę.Interesuje mnie tez ten ser,czy to taki do zapiekania w piekarniku?Jesli tak,to prosze o podpowiedz,gdzie mozna kupic.Znam go z Ńiemiec,UWIELBIAM!!!Pozdrawiam przedświątecznie!