Konfitura z żurawiny ma lekko cierpki, bogaty smak i cudowny, rubinowy kolor. Doskonale pasuje do pasztetów, pieczonych mięs lub serów. Jest po prostu niezbędna na wszelkich świątecznych stołach, dlatego warto przygotować ją już teraz i mieć kilka słoików w spiżarni tak na wszelki wypadek.
Konfitura z żurawiny do mięs i serów
[przepis]
500 g żurawiny
250 g cukru
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
[/przepis]
- Do garnka włożyć połowę żurawiny, dodać cukier i sok.
- Gotować na małym ogniu, aż owoce będą miękkie i puszczą sok. Trwa to ok. 15 minut.
- Po tym czasie do masy żurawinowej dodać pozostałe owoce i gotować jeszcze jakieś 20 minut.
- Gotową konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze
a ja z innej beczki- czy wyniki ostatniego konkursu już gdzieś były ogłoszone?
Aniu, będą dziś, bo wczoraj ogarniałam się po podróży. Poźnym wieczorkiem powinny już być :)
Super! A precle z Twojego przepisu wyszły bossskie!
Ale się cieszę!
Moja rodzina bardziej:) dzięki raz jeszcze
Robimy…. Ale przepis jak zawsze w przepisowni ;-)
Kasia, a z jakiej przepisowni? Podeślesz link?
ja żurawinę blenduje z cukrem i w słoiku na zimę do deseru jak znalazł może być do herbaty lub białego sera
Zrób przecier z owoców berberysu, to jest jeszcze lepsze, niż żurawina :)
Żurawina- obowiązkowo!!! Ucieram z cukrem, pakuję do słoiczków, zamykam ,,na spirytus”- żeby absolutnie nie pasteryzować (!!) i mam cudowny dodatek do herbaty, wody, deserów- świetny na przeziębienia!! Żurawina (ta dziko rosnąca) ma również doskonałe działanie na nerki i układ moczowy!
u mnie raczej brusznica :)
Szkoda,ze juz za pozno na żórawine,chetnie zrobiłabym taką konfiturę.Interesuje mnie tez ten ser,czy to taki do zapiekania w piekarniku?Jesli tak,to prosze o podpowiedz,gdzie mozna kupic.Znam go z Ńiemiec,UWIELBIAM!!!Pozdrawiam przedświątecznie!