Bezglutenowe | Kuchnia | Napoje | Wegetariańskie

Kompot z rabarbaru

Niezawodny sposób na upały to oczywiście kompot z rabarbaru. Kwaskowy, orzeźwiający, przyjemnie gasi pragnienie. Zanim zaleję rabarbar wodą, lekko go karmelizuję z miodem. Kompot podaję mocno schłodzony, dla chętnych oczywiście z kostkami lodu.

kompot-z-rabarbaru-przepis04

kompot-z-rabarbaru-przepis05

kompot-z-rabarbaru-przepis01

Kompot z rabarbaru

[przepis]

500 g rabarbaru

3 łyżki miodu

[/przepis]

  1. Rabarbar umyć, pozbawić liści, pokroić w centymetrowe plasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać miód, wrzucić rabarbar, smażyć ok. 2 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Zalać litrem gorącej wody. Gotować 15 minut.
  4. Zostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przecedzić przez gęste sitko. Kompot schłodzić w lodówce. Smacznego

kompot-z-rabarbaru-przepis06

kompot-z-rabarbaru-przepis07

kompot-z-rabarbaru-przepis03

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

U mnie wlasnie kompot z rabarbaru i czerwonych porzeczek sie tworzy :) Wiatraki,okna zasloniete-jak u wampirzej rodziny conajmniej :D oraz mokre reczniki dla zwierzynca.Lato niestety to nie jest moja ulubiona pora roku…Ale sie nie poddaje ;)