Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Klasyczny omlet z kurkami

Świeże jaja, garść kurek, prawdziwe masło i pachnący koper. Do tego dodatek specjalny – kilka wiórków Pecorino Sardo i mam królewski posiłek. W prostocie tkwi siła.

Klasyczny omlet z kurkami

3 jajka

200 g kurek umytych i pokrojonych

świeży koper drobno posiekany

masło

olej

sól

dodatkowo – starty na grube wiórki dojrzały ser o wyrazistym smaku, u mnie Pecorino Sardo

Na patelni rozgrzać po łyżce masła i oleju. Kurki smażyć ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i koprem. Wymieszać, trzymać w cieple, aż omlet będzie gotowy. Jajka rozbić z odrobiną soli. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oleju. Wylać masę jajeczną i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas podważając brzegi tak, by płynna masa spływała na dno patelni. Gdy omlet zacznie się ścinać, zwinąć go lub złożyć na pół i zsunąć na talerz, obłożyć kurkami i doprawić kilkoma wiórkami sera. Podawać od razu.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pani Beato, mam pytanie małe, ponieważ poszukuję słodkich dekoracji – marchewki, żeby ładnie udekorować tort. Może Pani zna stronę/firmę, gdzie można zakupić na sztuki lub w mniejszej ilości dekoracji? :)

Ach, oczywiście, że w prostocie siła. Choć najczęściej te najprostsze potrawy paradoksalnie najłatwiej zepsuć… Ten omlet jednak wygląda idealnie smakowicie. ;))

Pozdrawiam!