Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Jak wyhodować w domu kiełki pszenicy

Przedstawiam banalnie prosty i niezawodny przepis na to, jak wyhodować kiełki pszenicy w domu. Szczególnie teraz, na przełomie zimy i wiosny warto kiełki wprowadzić do swojej diety. To prawdziwa kopalnia witamin w grupy E, A, D i B. Kiełki są też niezwykle bogate w minerały takie jak wapń, potas, fosfor, magnez, czy żelazo. Wspomagają układ krążenia, kondycję fizyczną, doskonale wpływają na cerę i paznokcie. To taki naturalny zamiennik syntetycznych witamin i innych wspomagaczy, dlatego warto kiełki hodować i używać w codziennej diecie.  Najbardziej lubię kiełki młodziutkie, 1-2 dniowe. Mają orzechowy, delikatny smak. Można je jeść na surowo, jako dodatek do sałatek, sosów, zup lub koktajli. Moje kiełki często lądują w wypiekach lub są lekko podsmażane i wtedy świetnie pasują do omletów.

Co jest potrzebne do hodowli kiełków pszenicy w domu

jak-wyhodowac-kielki-pszenicy-w-domu
– ziarno pszenicy
– woda
– słoik
– gaza
– gumka lub sznurek

  • Przebrane i umyte ziarno pszenicy przełożyć do słoika. Zalać wodą, przykryć gazą i obwiązać sznurkiem lub gumką.

jak-wyhodowac-kielki-pszenicy-w-domu_2

jak-wyhodowac-kielki-pszenicy-w-domu_3

  • Słoik odstawić na kuchenny parapet. Następnego dnia odlać wodę i wlać nową. Zostawić na jeszcze jeden dzień. Ponownie wylać wodę i wstawić słoik do lodówki.

jak-wyhodowac-kielki-pszenicy-w-domu_4

  • Kolejnego dnia mamy w słoiku mały cud. Ziarenka są świeżo wykiełkowane, gotowe do jedzenia.

jak-wyhodowac-kielki-pszenicy-w-domu_6

Polecam też pyszne ciasto bez cukru z kiełkami pszenicy, przepis tu.

ciasto figowe z kiełkami_2

Omlet ze szpinkami i kiełkami, na który przepis jest tu.

pieczony omlet ze szpinakiem_2

Genialnie prosty deser z kiełkami, przepis tu.

deser-z-kiełkami-fit-pszenicy_3

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Hej. Czy do tych kiełków potrzeba specjalnej pszenicy, czy można pojechać na wieś do dziadków i od nich wziąć? Proszę o szybką odpowiedź.

Tak ale mi chodzi o to że moi dziadkowie mają gospodarstwo i mogę ich poprosić o trochę czy to będzie zdrowe ? Czy raczej lepiej kupić taką sprawdzoną w paczce?

Cześć! Jestem rolnikiem i wg mnie nie ma najmniejszej różnicy czy kupisz ziarno na bazarku czy weźmiesz od dziadków :). Takie pakowane fabrycznie może jedynie być lepiej oczyszczone a od dziadków będziesz musiała sama oczyścić. Firma sprzedająca pszenicę sama na pewno nie uprawia zbóż tylko kupuje je właśnie od rolników. A od dziadków wiesz przynajmniej co masz i ile było zastosowanych oprysków, nawozów itp. W kupnym nie ma szans dowiedzenia się tego chyba, że ma certyfikat ekologiczny :). To może wtedy lepiej kupne ;).

Ja uwielbiam kiełki pszenicy. Kiedyś pamiętam bardziej lubiłam rzodkiewkę, aczkolwiek upodobanie się zmieniło ;)

Już dawno nie hodowałam kiełków. Może faktycznie czas wrócić do tej czynności, bo witaminowe wsparcie na wiosnę się przyda :)

Jeśli chodzi o Twojego malucha, to nie wiem, na jakim jest etapie z dietą. Można dodawać w formie zmiksowanej do koktajli, do wypieków, czy do kaszy. Ale nie wiem, czy Twój synek takie rzeczy jada :)

Nareszcie znalazłam coś dla siebie. Dzięki Wam Kobietki za bardzo mądre uwagi. Ja też zaczynam hodować kiełki. Kupiłam wczoraj ziarna brokuła, rzodkiewki i sezamu. Teraz czekam na wykiełkowanie i zamierzam chociaż trochę zmienić dietę, bo po prostu jestem za otyła. za dużo słodyczy i pustych kalorii. Trzymajcie za mnie kciuki. Bogusława lat 57.