Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Kasza orkiszowa z wegetariańskim leczo

Tajemnicą udanego leczo jest odpowiedni dobór składników. Tu na szczęście nie trzeba wielkiej filozofii, bo natura dostarcza w zasadzie wszystkiego najlepszego w tym cudownym letnim okresie obfitości. Chrupiące cukinie, dojrzałe pomidory, papryka, słodka marchewka, czosnek i cebula, a do tego garść aromatycznych ziół prosto z grządki. I tu pojawia się kilka tych sprytnych sztuczek, które sprawią, że Twoje danie będzie wyjątkowe.

kasza-orkiszowa-z-wegetarianskim-leczo-przepis_01

Jak zrobić doskonałe leczo

  • Zadbaj o to, by nie rozgotować warzyw na papkę, ale zachować ich naturalną strukturę.
  • Zanim wrzucisz paprykę do garnka, opiecz ją wcześniej na grillu, by wydobyć z niej całą słodycz i niepowtarzalny, lekko dymny aromat.
  • Zioła wrzuć do potrawy tuż przwed końcem gotowania.
  • Nadaj potrawie nieco mocy, dodając trochę ostrej papryki, ale uważaj, by nieostrożnym ruchem nie zepsuć jej smaku

Wegetariańskie leczo lubi leżakowanie. Najlepiej smakuje dzień po ugotowaniu, ale smutna prawda jest taka, że bardzo trudno się oprzeć podjadaniu go prosto z garnka. Podaję je z kaszą orkiszową. Przed zalaniem kaszy wodą, lekko ją prażę w suchym garnku do momentu, aż zacznie delikatnie pachnieć. Następnie zalewam wrzątkiem, zmniejszam moc kuchenki do minimum i gotuję, aż kasza wchłonie całą wodę. Jest bardzo smaczna i doskonale współgra ze smakiem leczo. Cudowny duet, smacznego :)

Kasza orkiszowa z wegetariańskim leczo

[przepis]

4 papryki

2 cebule średniej wielkości

2 ząbki czosnku

3 marchewki

2 cukinie

8 pomidorów

sól

łyżeczka ostrej papryki

olej

świeży tymianek i oregano

200 g kaszy orkiszowej

[/przepis]

  1. Paprykę umyć, osuszyć, ułożyć na ruszcie i wstawić do piekarnika włączonego na funkcję grill.
  2. Opiec ze wszystkich stron, aż skórka będzie czarna. Przełożyć do miski, przykryć i zostawić do ostygnięcia.
  3. Następnie obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić.
  4. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Cukinię przekroić na pół i pokroić. Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem, obrać i pokroić.
  5. W garnku z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, dodać szczyptę soli i zeszklić, często mieszając.
  6. Dodać marchewkę i cukinię, przesmażyć razem.
  7. Dodać pomidory i wcześniej przygotowaną paprykę, wymieszać.
  8. Gotować, co jakiś czas mieszając, aż potrawa wyraźnie się zagęści.
  9. Na koniec doprawić solą, ostrą papryką i posiekanymi świeżymi ziołami.
  10. Kaszę wsypać do rozgrzanego garnka. Uprażyć, często mieszając, do momentu, aż zacznie delikatnie pachnieć. Należy uważać, żeby jej nie przypalić.
  11. Zalać osolonym wrzątkiem w proporcji 2:1, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować, aż kasza wchłonie wodę.
  12. Gotową kaszę rozdzielić widelcem, tak była sypka. Wyłożyć na talerz, polać leczo i podawać.

kasza-orkiszowa-z-wegetarianskim-leczo-przepis_03

kasza-orkiszowa-z-wegetarianskim-leczo-przepis_02

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Muszę zrobić takie leczo. Ja jako weganka poszukuję fajnych przepisów. Pozdrawiam.

Cecylio, cieszę się, że zainspirował Cię mój przepis. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

Wędzona papryka – Kasiu dziękuję, że mi o niej przypomniałaś. Nadaje potrawie niepowtarzalnego aromatu.

Leczo składa się z cebuli, papryki i pomidorów w wersji wegetariańskiej, plus kiełbasa w wersji mięsnej.

To coś to jakaś fantazja na temat ratatui, z leczo niemająca nic wspólnego – coś jakby wrzucić bataty do duszonej kapusty i nazwać to bigosem.

Dobry wieczór
Mam pytanie: czy to leczo można zawekowac? Zastanawiam się czy jeśli zdejmę skórkę to ta papryka się później nie rozpadnie, czy podczas późniejszego odgrzewania nie będzie papki. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.