Ciasta i ciasteczka | Karnawał | Kuchnia | Pączki i faworki | Wegetariańskie

Karnawałowe róże

róże karnawałowe_2

Karnawałowe róże z czerwoną wiśnią w środku wyglądają bajkowo. Cudowny pomysł na szampańską zabawę. Z tego samego ciasta możecie też przygotować faworki. Życzę smacznego i cudownej zabawy :)

Karnawałowe róże

[przepis]

(na ok. 44 róże, czyli sporą imprezę)

400 g mąki

6 żółtek

8 łyżek śmietany 18%

2 łyżki spirytusu

½ łyżeczki soli

tłuszcz do smażenia

dodatkowo:

białko

cukier puder do posypania

wiśnie kandyzowane do dekoracji

[/przepis]

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę, żółtka, spirytus i sól.
  2. Wymieszać składniki szpatułką, a gdy się połączą, rozpocząć wyrabianie.
  3. To ważny etap przygotowywania ciasta. Powinno być wyrabiane przynajmniej 15 minut. Gdy jest już gładkie, należy je rozciągać i silnie uderzać wałkiem do ciasta, a następnie zagnieść i cały proces powtarzać, aż starczy sił.
  4. Wyrobione ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
  5. Następnie podzielić na 3 porcje, rozwałkować bardzo cienko i wykroić kółka. Róże można zrobić z trzech kółek tej samej lub różnej wielkości.
  6. Kółka należy naciąć na brzegach, posmarować odrobiną białka środek i sklejać po trzy. Gdy całe ciasto jest już rozwałkowane, wycięte i sklejone, czas na smażenie.
  7. W płaskim dużym garnku rozgrzać tłuszcz i smażyć róże partiami z obu stron na złoto. Zwróćcie uwagę, że kształt róż zależy od tego, którą stronę smaży się pierwszą. Róże mogą być bardziej wypukłe lub płaskie, jak kotyliony.
  8. Usmażone róże odsączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem i udekorować wisienką. Smaczengo!

róże karnawałowe_5

róże karnawałowe_3

róże karnawałowe

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Boskie te róże! Może kiedyś się skuszę ?
Życze Wam wspaniałej sylwestrowej zabawy i wszystkiego co najlepsze w Nowym RokU!:)

Ohh…. Musze zrobic. Moja Babcia zawsze robila na Swieta kiedy byla mlodsza…..do ciasta musial byc dodany spiritus a srodek z konfitury rozanej. Az mi dziecinstwem zapachnialo