Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe

Podczas mojej letniej wyprawy do Szwecji oczywiście nie mogło się obejść bez zjedzenia tradycyjnej bułeczki cynamonowej kanelbullar. To pyszny drożdżowy zawijaniec szczodrze doprawiony masą cynamonową. Moje córki suszyły mi głowę, aż wreszcie podwinęłam rękawy i upiekłam ten przysmak. Są genialne, a zapach, jaki się unosi w domu podczas pieczenia wart jest chyba milion dolarów (albo więcej). Cóż, od razu uprzedzę, nie jest to wypiek dietetyczny. Ale jedna taka ciepła bułeczka warta jest grzechu ;)

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_07

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_08

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_03

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_01

Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe

[przepis]

ciasto:

450 g mąki pszennej (wymieszałam mąką białą i pełnoziarnistą)

opakowanie drożdży instant

szczypta soli

50 g cukru

270 ml mleka

100 g masła

nadzienie:

100 g masła

100 g cukru

2 czubate łyżki cynamonu

dodatkowo:

jajko

gruby cukier do posypania

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier.
  2. Mleko podgrzać, tak by było ciepłe, ale nie gorące.
  3. Masło roztopić.
  4. Do suchych składników wlać mleko i masło. Wyrobić gładkie ciasto.
  5. Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia.
  6. Przygotować nadzienie. Masło roztopić. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
  7. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, rozwałkować na prostokąt (30×50 cm) o grubości 1 cm.
  8. Wyłożyć nadzienie, pozostawiając niewielki margines.
  9. Zrolować placek zaczynając od dłuższego boku.
  10. Posmarować brzeg jajkiem i delikatnie skleić.
  11. Pokroić rulon na kawałki szerokości ok. 3 cm.
  12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać cukrem.
  13. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
  14. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 st.C. Wstawić bułeczki do piekarnika i piec ok. 15 minut. Jeśli zbyt szybko się rumienią, można je przykryć folią aluminiową.
  15. Upieczone bułeczki ułożyć na kratce do ostygnięcia. Smacznego :)

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_06

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_05

kanelbullar-szwedzkie-bueczki-cynamonowe-przepis_02

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Niezły wypiek, Beata :) Ja pracuję, bo wiadomo, kto ma własny biznes ten jest w pracy cały dzień. A na deser były u mnie pierogi z nadzieniem jabłkowym, bo trzeba sobie czasem życie osłodzić. Macham, żeby było Ci raźniej obiema łapkami.

Właśnie się za nie zabieram… :) Czy mogę zapytać jako blondynka czy wyrabianie oznacza wyrabianie ręczne czy można mikserem to jakoś połączyć ? ;)