Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia

Kaczka z jabłkami. Jak upiec kaczkę – 6 kroków do sukcesu.

Kaczka z jabłkami to danie, które przynajmniej raz w sezonie musi się pojawić na moim stole. Wiele osób ma tremę przed zmierzeniem się w kuchennym zaciszu z kaczką. Spokojnie, nie ma powodu do obaw, a jesień to idealny moment na kaczy debiut. Proponuję przepis prosty, przez który przejdziemy wspólnie krok po kroku. To co, zaczynamy?

Jak upiec kaczkę?

Po pierwsze – jeśli jest mrożona, rozmrażać ją trzeba powoli, najlepiej pozostawiając na dwa dni w lodówce. Jeśli potrzebujesz szybszego rozmrażania, najlepiej zostawić ją na noc w zlewie w zimnej wodzie.

Po drugie – rozmrożoną umyć dokładnie, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Można też dodać sok z cytryny lub słodką paprykę. Najlepiej taką natartą kaczkę zostawić na noc w lodówce, ale jeśli czasu brak, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.

Po trzecie – wnętrze wypełnić nadzieniem. Polecam kwaśnie jabłka (ok. 4 sztuk należy pokroić w cząstki, pozbawić pestek i włożyć do środka), kaszę gryczaną z grzybami cebulką lub czerwoną kapustę z cebulą i łyżką dżemu z czarnej porzeczki.

Po czwarte – spiąć otwór wykałaczkami i położyć w brytfannie.

Po piąte – posmarować  masłem, wlać na dno brytfanny ½ szklanki wody i włożyć kaczkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Po szóste – podczas pieczenia należy często polewać kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Taką 2-kiloramową kaczkę piec ok. 2 – 2,5 godziny. Jeśli jest mocno zrumieniona, można ją przykryć z wierzchu folią aluminiową. Proste, prawda?

kaczka-z-jablkami_7

Kaczka z jabłkami

[przepis]

kaczka ok. 2 kg

8 kwaskowych jabłek

2 łyżki majeranku

sól

pieprz

łyżka masła

dodatkowo:

wykałaczki

[/przepis]

  1. Kaczkę natrzeć od wewnątrz i na wierzchu solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Wstawić do lodówki na godzinę.
  3. Przygotować 4 jabłka.
  4. Umyć je, pokroić na ósemki, pozbawić gniazd nasiennych.
  5. Nadziać kaczkę i spiąć otwór wykałaczkami.
  6. Posmarować masłem i ułożyć w brytfannie.
  7. Na dno brytfanny wlać pół szklanki wody.
  8. Wstawić kaczkę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 2 godzin, często polewając wytapiającym się tłuszczem.
  9. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać pozostałe pokrojone wcześniej i pozbawione pestek jabłka.

kaczka-z-jablkami_6

kaczka-z-jablkami_5

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja też jesienią piekę kaczkę. W Poznaniu jada się ją z pyzami drożdżowymi i modrą kapustą. Pycha!
Ostatnio przypadkowo trafiłam na program Ewa gotuje i tam Ewa gotowała, a raczej piekła piersi z kaczki z żurawiną, czerwonym winem i tymiankiem. Zrobiłam natychmiast i po prostu oszalałam. Przepyszne! Ale na najbliższy niedzielny obiad będzie u nas kaczka Beaty! Dzięki za przepis. Joanna

Właśnie zabieram się za pieczenie kaczki, a dokładnie za jej doprawienie :-) Moja ulubiona wersja to kaczka z jabłkami i majerankiem :-) Mam nadzieję, że jej nie Spale ( też jestem dość zakręcona, jestem Pani imienniczka i także prowadzenia bloga :-) Pozdrawiam i korzystając z okazji życzę Wesołego Alleluja :-)

Czy mięso kaczki przed przyprawianiem trzeba moczyć w mleku? Gdzieś obiło mi się o uszy, że może zalatywać zapachem błota.
Po raz pierwszy przymierzam się do kaczki, więc nie mam praktyki.