Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Jedz, żyj i czuj się lepiej w nowym roku! Bezglutenowe burgery z kaszy jaglanej, batatów i jarmużu

Jeśli nie teraz to kiedy chcesz się zająć swoim zdrowiem, dobrym samopoczuciem i super formą? Nie ma co czekać na wiosnę, na kolejny poniedziałek, na koniec karnawału, czy co tam Ci jeszcze przyjdzie do głowy. Zaopiekuj się sobą od dziś, nie ma co czekać na jutro, a ja Ci w tym z radością pomogę :) Jeśli na słowo „dieta” reagujesz nerwowo i masz dość czytania o odchudzaniu, czy życiu w stylu fit, to doskonale. Dziś wcale nie będę Cię do tego namawiać. Zamiast tego zabieram Cię na zakupy, bo warto zacząć dbanie o siebie od podstaw. O wiele prościej jest żyć i jeść zdrowo, jeśli w kuchni czeka solidna baza produktów, które Ci w tym pomogą. Jeszcze lepiej, jeśli nie musisz wydawać na to fortuny. Bo zdrowo, to wcale nie znaczy drogo. Dziś napiszę trochę o tym, co można znaleźć w sieci Tesco w dziale zdrowej żywności. Ja sama często tam myszkuję. Szukam produktów bez laktozy, mąk z pełnego przemiału (mają bogaty wybór), produktów bez cukru. Na stronie Tesco znajdziesz katalog z dużą gamą produktów zdrowych, które warto mieć pod ręką oraz masę inspiracji na zdrowe przepisy wegańskie, bez cukru, bez laktozy, dla mam karmiących i dla maluchów. Po zdrowe przepisy od Tesco zajrzyj tu.

bezglutenowe-burgery-z-kaszy-jaglanej-przepis04

Jako samozwańcza mistrzyni układania list zakupowych, podzielę się dziś listą uniwersalną na aktualny sezon.

Moja żelazna baza, czyli co warto mieć w spiżarni

Ta lista, to właściwie gotowa lista zakupów, która u nas w domu krąży z małymi modyfikacjami bardzo często, żeby nie rzec stale. To produkty, które stanowią moją bazę do przygotowywania codziennych posiłków, to rzeczy, bez których trudno byłoby mi się w kuchni obyć.

Produkty suche:

mąka orkiszowa z pełnego przemiału

mąka kukurydziana

mąka gryczana

kasza jaglana

kasza kukurydziana

płatki owsiane

czerwona soczewica

ciecierzyca

makaron

Tłuszcze:

oliwa z oliwek extra virgin

olej rzepakowy

olej kokosowy

Nabiał:

jogurt naturalny (u mnie kozi)

ser żółty

jajka

Warzywa i owoce:

ziemniaki

bataty

buraki

marchew

banany

jabłka

gruszki

awokado

ogórki

pomidory

jarmuż

cebula

Dodatkowo:

mleko roślinne

miód

ksylitol

migdały

orzechy

suszone owoce (najczęściej figi lub daktyle)

Nie jest tego dużo, prawda? To są rzeczy, które prawie zawsze mam w domu i z których z zamkniętymi oczami mogę przygotować coś smacznego i zdrowego. Dziś kuchnia Lawendowego Domu poleca wyjątkowo smaczne, ale też bogate w składniki odżywcze wegańskie burgery z kaszy jaglanej. Można je podać tradycyjnie w bułce, można jeść solo. Z myślą o osobach unikających glutenu, przygotowałam doskonałe tortiille z mąki bezglutenowej, usmażone na suchej patelni. Są elastyczne i doskonale sprawdzają się jako „opakowanie” dla moich burgerów.

bezglutenowe-burgery-z-kaszy-jaglanej-przepis05

bezglutenowe-burgery-z-kaszy-jaglanej-przepis03

bezglutenowe-burgery-z-kaszy-jaglanej-przepis07

Bezglutenowe burgery z kaszy jaglanej, batatów i jarmużu

[przepisy]

burgery:

150 g kaszy jaglanej

350 ml mleka kokosowego

duży batat (ok. 350 g)

60 g jarmużu

pęczek dymki

ząbek czosnku

sól

kasza kukurydziana

olej do smażenia

tortille:

250 g mąki bezglutenowej (plus mąka do podsypywania)

3 g drożdży instant

1/2 łyżeczki soli

dodatki:

świeży ogórek

pomidory

czerwona cebula

jogurt kozi

ząbek czosnku

sól

ser żółty ( u mnie bez laktozy)

[/przepis]

  1. Kaszę wsypać do garnka, uprażyć, cały czas mieszając, do momentu, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
  2. Zalać mlekiem kokosowym.
  3. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować, aż kasza wchłonie mleko.
  4. Batata przekroić na pół, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pec 45 minut.
  5. Następnie ostudzić i obrać ze skórki.
  6. Jarmuż i dymkę posiekać.
  7. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać jarmuż, smażyć pół minuty, często mieszając.
  8. Nie przestając mieszać dodać posiekaną dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Doprawić solą, zdjąć z ognia.
  10. Do miski włożyć bataty, dodać kaszę i jarmuż z dymką. Połączyć składniki.
  11. Na talerzyk lub miseczkę wsypać 4-5 łyżek kaszy kukurydzianej.
  12. Formować burgery i obtoczyć je w kaszy.
  13. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Można też ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować niewielką ilością oleju i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut.
  14. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże i sól oraz łyżkę oleju.
  15. Wymieszać i wlać ok. 300 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  16. Podzielić na porcje. Formować na podsypanej mąką stolnicy placki wielkości talerzyka deserowego.
  17. Smażyć na małym ogniu na suchej patelni z obu stron po ok. 2 minuty.
  18. Przygotować sos. Ogórka obrać, pokroić w kostkę.
  19. Jogurt rozmieszać z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać ogórki.
  20. Pomidory i cebulę pokroić w cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce.
  21. Tortillę posypać serem.
  22. Rozłożyć pomidory, cebulę. Położyć burgera, polać sosem ogórkowym i od razu podawać.

bezglutenowe-burgery-z-kaszy-jaglanej-przepis01

bezglutenowe-burgery-z-kaszy-jaglanej-przepis08

Wpis powstał we współpracy z siecią Tesco.

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

To chyba zależy, które produkty. Zawsze zwracam uwagę na cenę, bo nie lubię przepłacać. Wyszukuję ekonomicznych opcji. Moje przepisy na szczęście do wyjątkowo drogich nie należą :)

Ale przecież nie musisz kupować tej mąki. Możesz ją zastąpić mąką jaglaną, gryczaną, czy ryżową, które są o wiele tańsze i można też je sobie zrobić zamemu w domu :)

O tak warto zrobić, są pyszne. Wczoraj zrobiłam, tylko jarmuż zastąpiłam szpinakiem – dla mnie rewelacja. Bardzo dziękuję za przepis, już na stałe zagości w moim domu :)

Płatki migdałowe, płatki owsiane grybo zmielone, otręby, mąka ryżowa, mąka gryczana. Mam nadzieję, że coś Ci będzie pasowało :)