Wiele osób pyta mnie, jak zrobić ogórki małosolne. Gdy tylko częstuję kogoś moimi małosolnymi słyszę prośbę o dokładny przepis J Proszę bardzo – sprawa jest prosta, a sezon na małosolne właśnie wystartował. Na bazarach można bez problemu kupić ogórki gruntowe. Kupując je zwróć uwagę, czy są świeżo zerwane. Powinny być twarde i jędrne. Ja wybieram niewielkie, najchętniej takie, które mają jeszcze widoczne pozostałości żółtego kwiatka na końcu – wtedy mam pewność, że były zrywane niedawno. Warto kupować ogórki u sprawdzonego sprzedawcy. Jeśli trafią nam się ogórki gorzkie, to cała praca pójdzie na marne.
Jak zrobić ogórki małosolne
2 kg ogórków (ilość zależy od wielkości słoja lub ceramicznego garnka, jakim dysponujesz)
główka czosnku
kawałek korzenia chrzanu
2 spore gałęzie kopru (chodzi o koper ogrodowy, a nie o koperek, który dostępny jest w sklepach w małych pęczkach praktycznie przez cały rok)
sól
opcjonalnie: 2 liście wiśni
- Ogórki wyszorować, koper opłukać, chrzan pokroić na mniejsze kawałki.
- Na dno wyszorowanego słoja położyć ciasno zwiniętą gałązkę kopru.
- Ułożyć ciasno pierwszą warstwę ogórków, wciskając między nie chrzan i czosnek.
- Następnie ułożyć drugą warstwę i również powciskać powkładać między ogórki chrzan i czosnek.
- Przygotować solankę. Na litr zimnej wody z kranu wsypać 1 ½ łyżki soli.
- Dokładnie wymieszać i zalać ogórki. Jeśli ogórki nie są przykryte, dorobić solankę i dolać do słoika.
- Na wierzchu położyć talerzyk i przycisnąć go kamieniem.
- Odstawić ogórki w ciepłe miejsce – ja trzymam je na parapecie. Po dwóch dniach są już gotowe.
Długość kiszenia zależy od indywidualnych preferencji. Przyznaje, że uwielbiam ogórki jednodniowe, a najbardziej smakuję mi takie dwudniowe. Jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, proces kiszenia następuje szybko. Aby go przerwać, gotowe ogórki należy wstawić do lodówki. Smacznego :)
Komentarze
Pycha, chyba W Domu pod Dobrym Aniołem też dziś już ogórki wskoczą do słoika.
Jak sezon to sezon :) Pozdrawiam serdecznie!!!
Ja już dwa razy robiłam i najbardziej lubię jednodniówki ale przepis trochę inny. Na 1 litr wody 2 łyżki soli i łyżka cukru no i przyprawy gorczyca, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy to gotuję i zalewam ogórki w kamieniaczku. A nastēpnego dnia konsumpcja!
hmmm….u nas jeszcze do małosolnych jak do nieba :/ z kupnych nie robimy,a na te z ogródkowa trzeba jeszcze chwilę poczekać :)
Dla mnie już na następny dzień najlepsze
Ja daję tylko 1 łyżkę soli na litr gorącej wody i tym zalewam aż zakryje ogórki. Muszą być ciasno ułożone. Do litrowego słoika ząbek czosnku i kawałek chrzanu. Mam pewność że dzieci zjedzą :) no i zostawiamy na kiszone :p
zawsze zalewalam przegotowana-osolona i ostudzona woda ,ale proba nie strzelba ;)
Gdzie kupic taki słoik? Cudny
Oj tak, piękny słój!1 Czy do kupienia gdzieś?
Ilo litrowy słój na 2 kg ogórków pasuje ?
Od lat robię tak samoprosto i smacznie
Jak w taki słój włożyć talerz i go przycisnąć?:)
Robię tak samo. pycha