Bezglutenowe | Kuchnia | przetwory | Slider

Jak zrobić ogórki małosolne

Wiele osób pyta mnie, jak zrobić ogórki małosolne. Gdy tylko częstuję kogoś moimi małosolnymi słyszę prośbę o dokładny przepis J Proszę bardzo – sprawa jest prosta, a sezon na małosolne właśnie wystartował. Na bazarach można bez problemu kupić ogórki gruntowe. Kupując je zwróć uwagę, czy są świeżo zerwane. Powinny być twarde i jędrne. Ja wybieram niewielkie, najchętniej takie, które mają jeszcze widoczne pozostałości żółtego kwiatka na końcu – wtedy mam pewność, że były zrywane niedawno. Warto kupować ogórki u sprawdzonego sprzedawcy. Jeśli trafią nam się ogórki gorzkie, to cała praca pójdzie na marne.

Jak zrobić ogórki małosolne

2 kg ogórków (ilość zależy od wielkości słoja lub ceramicznego garnka, jakim dysponujesz)

główka czosnku

kawałek korzenia chrzanu

2 spore gałęzie kopru (chodzi o koper ogrodowy, a nie o koperek, który dostępny jest w sklepach w małych pęczkach praktycznie przez cały rok)

sól

opcjonalnie: 2 liście wiśni

  1. Ogórki wyszorować, koper opłukać, chrzan pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Na dno wyszorowanego słoja położyć ciasno zwiniętą gałązkę kopru.
  3. Ułożyć ciasno pierwszą warstwę ogórków, wciskając między nie chrzan i czosnek.
  4. Następnie ułożyć drugą warstwę i również powciskać powkładać między ogórki chrzan i czosnek.
  5. Przygotować solankę. Na litr zimnej wody z kranu wsypać 1 ½ łyżki soli.
  6. Dokładnie wymieszać i zalać ogórki. Jeśli ogórki nie są przykryte, dorobić solankę i dolać do słoika.
  7. Na wierzchu położyć talerzyk i przycisnąć go kamieniem.
  8. Odstawić ogórki w ciepłe miejsce – ja trzymam je na parapecie. Po dwóch dniach są już gotowe.

Długość kiszenia zależy od indywidualnych preferencji. Przyznaje, że uwielbiam ogórki jednodniowe, a najbardziej smakuję mi takie dwudniowe. Jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, proces kiszenia następuje szybko. Aby go przerwać, gotowe ogórki należy wstawić do lodówki. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja już dwa razy robiłam i najbardziej lubię jednodniówki ale przepis trochę inny. Na 1 litr wody 2 łyżki soli i łyżka cukru no i przyprawy gorczyca, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy to gotuję i zalewam ogórki w kamieniaczku. A nastēpnego dnia konsumpcja!

Ja daję tylko 1 łyżkę soli na litr gorącej wody i tym zalewam aż zakryje ogórki. Muszą być ciasno ułożone. Do litrowego słoika ząbek czosnku i kawałek chrzanu. Mam pewność że dzieci zjedzą :) no i zostawiamy na kiszone :p