Ciasta i ciasteczka | ciastka | Kuchnia

Jak zrobić idealne kruche rogaliki? Bez cukru!

Jak zrobić idealne domowe rogaliki bez dodatku cukru dowiedziałam się zupełnie przypadkiem. Jadłam je wiele razy u moich bliskich, aż wreszcie poprosiłam o przepis. Okazały się takie proste i cudownie bezproblemowe w wykonaniu. Moje dziewczyny od razu podjęły temat i teraz rogaliki są wypiekane dość często w Lawendowym Domu. Polecam z całego serca!

rogaliki-bez-cukru

Kruche rogaliki bez cukru

[przepis]

2 czubate szklanki mąki

250 g masła

opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (150g)

nadzienie – użyłam konfitury figowej słodzonej sokiem z winogron

[/przepis]

  1. Z mąki, masła i serka wyrobić ciasto. Dla ułatwienia masło można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wtedy cały proces zagniatania jest dużo szybszy. Ciasto jest od razu gotowe do użycia, nie trzeba go schładzać.
  2. Należy podzielić je na 6 części. Każdą część rozwałkować na placek grubości takiej jak na pierogi i podzielić na osiem części.
  3. Na szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia i zawinąć, formując rogalik.
  4. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 30-35 minut.
  5. Z podanych proporcji wychodzą dwie pełne blachy. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, jeśli ktoś bardzo chce.

jak-zrobic-rogaliki

rogaliki-bez-cukru_3

Nina, Krzyś – dzięki za przepis!

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jestem wielbicielka kruchych wypieków więc na pewno wypróbuje przepis , z serkiem jeszcze nie robiłam . A do tego jeszcze to nadzienie mmmmm …przypomniał mi się jadany w Egipcie dżem figowy …niby dżem a w smaku jak miód …delicje :)

Zrobiłam z własnymi malinami, które zostały mi po słoiczkowaniu na zimę. Pyszne i sprawdziły się jako prezent :)
Dziś mam wielką chęć zrobić znów i biję się z myślami – czuję, że moja waga jest zagrożona ;)))))

o proszę, akurat mam serki homo z ważnością do jutra więc już wiem jak je wykorzystam :) popołudniowa herbatka zapowiada się pysznie :D

Zapraszam następnym razem bo dzisiaj już nic nie zostało ;) Naprawdę fajny przepis a takie małe rogaliki znikają w zaskakująco szybkim tempie :)

Przeczytałam przepis, i od razu poszłam do kuchni go wypróbować. W połowie drogi zawróciłam, zapomniałam, że mam jeszcze w lodówce dzisiejsza tartę z kremem czekoladowym i truskawkami, i murzynka od mamy. No nic rogaliki będą musiały poczekać do …jutra:) p.s. nie sposób się nie uśmiechnąć jak się patrzy na te zdjęcia.

No to zrobiliśmy wczoraj na kolację, po kąpieli synek nie mógł odżałować, że nie może zjeść więcej, bo przecież umył już ząbki. Poprosił więc w konspiracji przed tatą, żeby mu schować w sekretnym miejscu na rano.:)

Takich jeszcze nie próbowałam, choć piekłam tartę z rabarbarem, w której składnikiem ciasta był serek homogenizowany. Udała się pysznie!
Twoje rogaliki wyglądają cudnie, więc zapisuję do zrobienia!
Pozdrawiam serdecznie!

Cudowne! Robiłam je rano. Mają jedną wadę – jak to mawia moja babcia: „smakują malizną” – są tak smaczne, że zdecydowanie za szybko znikają :)

Witam,jestem stałą czytelniczką ale dopiero teraz się ,,odzywam,,.
Rogaliki zrobiłam i rozeszły się błyskawicznie! Były PYSZNE!!
Dziękuję za to co Pani robi. Pani ,,Lawendowy Dom,, daje mi dużo ciepła i pomysłów.
Pozdrawiam
Anna

PYSZNE!
Zrobiłam dziś podczas gdy domownicy jedli tartę :)
Zrobiłam je z galaretką truskawkową i konfiturą z fig – pamiątki z prowansalskich wakacji:)
Zniknęły bez śladu… rogaliki są cudownie pyszne i proste:)

Pozdrawiam

dziękuje za inspirację na niedzielny dodatek do kawki:-)))) wyszły pyszne, kruche, a jak szybko znikały z talerzy:-)))) no i najważniejsze dla mnie, że minimalizm jesli chodzi o produkty a maksymalnie pyszny smak!!!! zrobiłam z dwóch porcji i część poszła do mrożenia!

Nie wypłynęła wam konfitura przy pieczeniu? Bo moje sa teraz w piekarniku i bardzo wypływa dżemik aroniowy, mam nadzieje, że zostanie coś w środku ;c

to ja jeszcze polecę najlepsze nadzienie do takich rogalików na świecie :) płatki róż w cukrze :) czyli nic innego jak utarte w proporcji 1:1 płatki róży jadalnej z cukrem – chociaż teraz to można już tylko gotowca kupić :)

Są prze-pysz-ne! Robiłam je wczoraj. Będę robić je dzisiaj. Link do Twojego przepisu podesłałam kilku osobom, nie mogąc przy tym nachwalić się tych rogalików. I trafnie, Beatko, napisłaś – te rogaliki, to hicior, dodatkowo super szybki w wykonaniu :-).

Jestem w trakcie robienia i niestety irytuję się, gdyż nie jestem wytrawną kucharką i mam kłopot z tzw. łatwym przepisem. Dodałam kilka łyżek mąki więcej. Z dwoma nie było opcji, aby ciasto odkleiło się od rąk. O co chodzi? Proszę o pomoc

Właśnie sama zjadłam pół blaszki,to straszne,ale nie mogę się opanować-są takie pyszne! I pomyśleć,że tyle czasu zwlekałam z
ich zrobieniem.Zdecydowanie stracony czas ;) Ciasto jest tak wspaniale kruche,że po prostu rozpływa się w ustach. Wcześniejsze wychwalające komentarze są jak najbardziej zasłużone.

Pyszota! Wcinam właśnie.. Trochę mi brakuje soli w cieście, tak ciut.. Natomiast ja wykorzystałam 1 szkl mąki gryczanej w przepisie, czyli 1 szkl. pszennej i 1 szkl. mąki gryczanej – cud miód! Aaaa, i zamiast serka homo, którego akurat w sklepie sieciowym nie było wykorzystałam jogurt grecki (bardzo gęsty). Wyszło superaście! Dzięki za przepis :) i duuużo miłości i pokoju wszystkim życzę w Nowym Roku!

Są przepyszne. Polecam zamiast kształtu rogalików takie zamykane w trójkąt kwadraciki. Wyglądają po upieczeniu tak pomiędzy ciastem kruchym a francuskim. :)

Robię te rogaliki poraz dziesiąty bedzie już.
Najlepszy przepis jaki wypróbowałam.
Idealnie kruche, a przy tym są delikatne i nie są suche w dodatku bardzo proste do zrobienia.

Czy zamiast mąki pszennej, może być inna mąka? Niestety u mnie dieta nie tylko bez cukru, ale także bez pszenicy.

W tym przypadku spróbuj użyć uniwersalnej mieszanki bezglutenowej. Nie obiecuję, że będzie idealnie, ale warto spróbować