Jak zrobić idealne domowe rogaliki bez dodatku cukru dowiedziałam się zupełnie przypadkiem. Jadłam je wiele razy u moich bliskich, aż wreszcie poprosiłam o przepis. Okazały się takie proste i cudownie bezproblemowe w wykonaniu. Moje dziewczyny od razu podjęły temat i teraz rogaliki są wypiekane dość często w Lawendowym Domu. Polecam z całego serca!
Kruche rogaliki bez cukru
[przepis]
2 czubate szklanki mąki
250 g masła
opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (150g)
nadzienie – użyłam konfitury figowej słodzonej sokiem z winogron
[/przepis]
- Z mąki, masła i serka wyrobić ciasto. Dla ułatwienia masło można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wtedy cały proces zagniatania jest dużo szybszy. Ciasto jest od razu gotowe do użycia, nie trzeba go schładzać.
- Należy podzielić je na 6 części. Każdą część rozwałkować na placek grubości takiej jak na pierogi i podzielić na osiem części.
- Na szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia i zawinąć, formując rogalik.
- Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 30-35 minut.
- Z podanych proporcji wychodzą dwie pełne blachy. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, jeśli ktoś bardzo chce.
Nina, Krzyś – dzięki za przepis!
Komentarze
Jestem wielbicielka kruchych wypieków więc na pewno wypróbuje przepis , z serkiem jeszcze nie robiłam . A do tego jeszcze to nadzienie mmmmm …przypomniał mi się jadany w Egipcie dżem figowy …niby dżem a w smaku jak miód …delicje :)
Pyszności, kruche rogaliki zawsze i wszędzie :)
Oj tak, to też mój ulubiony :))
Zrobiłam z własnymi malinami, które zostały mi po słoiczkowaniu na zimę. Pyszne i sprawdziły się jako prezent :)
Dziś mam wielką chęć zrobić znów i biję się z myślami – czuję, że moja waga jest zagrożona ;)))))
O przepraszam, źle się podczepiłam w wątku komentarzowym :)
jaka pyszna prostota!
Rogaliki wyglądają smakowicie. I jak zawsze piękne zdjęcia :)
Rogaliki w starym stylu :) Pozdrawiam!
I już mam deser na dzisiaj :)
Cieszę się i życzę dobrej zabawy!
o proszę, akurat mam serki homo z ważnością do jutra więc już wiem jak je wykorzystam :) popołudniowa herbatka zapowiada się pysznie :D
Chętnie bym wpadła. Serdecznie pozdrawiam!
Zapraszam następnym razem bo dzisiaj już nic nie zostało ;) Naprawdę fajny przepis a takie małe rogaliki znikają w zaskakująco szybkim tempie :)
Pyszne… Mniam
Już zrobione, połowa w brzuchu PoliTatka I Poli:)
Ale mi miło. Proszę pozdrowić wszystkie brzuchy!
Niesamowicie prosty przepis:):):) Pozdrawiam
Takie lubimy najbardziej w Lawendowym Domu, prawda?
Przeczytałam przepis, i od razu poszłam do kuchni go wypróbować. W połowie drogi zawróciłam, zapomniałam, że mam jeszcze w lodówce dzisiejsza tartę z kremem czekoladowym i truskawkami, i murzynka od mamy. No nic rogaliki będą musiały poczekać do …jutra:) p.s. nie sposób się nie uśmiechnąć jak się patrzy na te zdjęcia.
Bardzo dziękuję i życzę smacznego :)
No to zrobiliśmy wczoraj na kolację, po kąpieli synek nie mógł odżałować, że nie może zjeść więcej, bo przecież umył już ząbki. Poprosił więc w konspiracji przed tatą, żeby mu schować w sekretnym miejscu na rano.:)
Mam taki sam dżem ,więc czuję się sprowokowana :>
Takich jeszcze nie próbowałam, choć piekłam tartę z rabarbarem, w której składnikiem ciasta był serek homogenizowany. Udała się pysznie!
Twoje rogaliki wyglądają cudnie, więc zapisuję do zrobienia!
Pozdrawiam serdecznie!
mmm pychotka:))))
Cudowne! Robiłam je rano. Mają jedną wadę – jak to mawia moja babcia: „smakują malizną” – są tak smaczne, że zdecydowanie za szybko znikają :)
Witam,jestem stałą czytelniczką ale dopiero teraz się ,,odzywam,,.
Rogaliki zrobiłam i rozeszły się błyskawicznie! Były PYSZNE!!
Dziękuję za to co Pani robi. Pani ,,Lawendowy Dom,, daje mi dużo ciepła i pomysłów.
Pozdrawiam
Anna
PYSZNE!
Zrobiłam dziś podczas gdy domownicy jedli tartę :)
Zrobiłam je z galaretką truskawkową i konfiturą z fig – pamiątki z prowansalskich wakacji:)
Zniknęły bez śladu… rogaliki są cudownie pyszne i proste:)
Pozdrawiam
W końcu zgrałam zdjęcia :) Może w nadchodzącym tygodniu też takie zrobię ale tym razem z lepszą konfiturą żeby znów mi się marmolada nie wylała ;) http://mienta.blox.pl/resource/rogalikilawendowydom.jpg
Śliczne.
Tak dawno nie jadłam pysznych rogaliczków.
bardzo ciekawe,trzeba spróbować,
dziękuje za inspirację na niedzielny dodatek do kawki:-)))) wyszły pyszne, kruche, a jak szybko znikały z talerzy:-)))) no i najważniejsze dla mnie, że minimalizm jesli chodzi o produkty a maksymalnie pyszny smak!!!! zrobiłam z dwóch porcji i część poszła do mrożenia!
super włsnie zrobiłam z mojej roboty powidłami śliwkowymi pycha a jakie proste
właśnie się do nich zabieram:) dziękuję za inspirację:)
och, jak już od samego czytania składu robi sie słodko na sercu to muszą być one wyśmienite :o)))
Idealne!!!
swietny przepis i latwy , z4robie je z dzieciakami :), dziekuje
Mozna dodac waniliowy homogenizowany? :)
Tak, choć przyznaję, że same nie próbowałam.
Tak, choć przyznaję, że sama nie próbowałam.
Nie wypłynęła wam konfitura przy pieczeniu? Bo moje sa teraz w piekarniku i bardzo wypływa dżemik aroniowy, mam nadzieje, że zostanie coś w środku ;c
Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.
Bardzo proszę i polecam się na przyszłość :)
do kawki pasują wprost idealnie :)
Edytka, kawka wygląda cudownie :)
to taka kawka z rodzaju tych idelnych (z marcepanem) zapraszam serdecznie :)
Czyżby TO właśnie miały być moje pierwsze, własnoręcznie zrobione rogaliki? ;-) przepis do mnie przemawia :-)
Karina, byłabym zachwycona. Liczę na zdjęcie z efektami debiutu rogalikowego :)
Jak tylko „coś” mi wyjdzie :-)
Naturalny homo u mnie nie do zdobycia, tylko waniliowe.. ratunku ;-) nie da się go zastąpić np. gęstym jogurtem bałkańskim?
W dużych marketach są takie serki np realu
Pewnie tak, ale do takich to ja mam ponad 30 km więc dopiero „przy okazji” :-)
Ide zrobic musza byc smaczne do tego kawa .
Jadwiga, i to jest idealny pomysł na poniedziałek :)
Dziekuje bardzo za przepis i pozdrawiam goraco jednoczesnie oczekuje dalszych ciekawych pomyslow..
to ja jeszcze polecę najlepsze nadzienie do takich rogalików na świecie :) płatki róż w cukrze :) czyli nic innego jak utarte w proporcji 1:1 płatki róży jadalnej z cukrem – chociaż teraz to można już tylko gotowca kupić :)
Sylwia, dobrze mówisz. Tan różany aromat jest wyjątkowy. Uwielbiam!
Wyglądają…chrupiąco ;-).
Tak, chrupią tak jak powinny ;)
Dzien Dobry, ladnie sie zaczal poniedzialek , kawka I obledne rogaliki mniam, mniam, wczesno poranne calusy dla Ciebie LAwendowa dziewczyno
Hop, hooop, pięknego tygodnia i dużo uśmiechów :)
(Y)
Czy skoro są bez cukru to można by je nadziać bardziej wytrawnym farszem? ;) Jak tydzień zaczął się tak smacznie, to na pewno będzie udany, wszystkiego dobrego :)
Dobre pytanie Kasiu. Ja nie próbowałam, że taki np. farsz serowy ze szpinakiem byłby niezły :)
Oj taki byłby na pewno pyszny :) Jest pomysł :) trzeba wypróbować :)
oj to coś dla mnie bo mi ostatnio humoru brak :(
Czyli dla cukrzyków będą dobre ;)
no wreszcie! :-)
Ja już zrobiłam i niestety zniknęły, cudowne, ziuuu i nie ma. Czuję, że będą moim zapożyczonym „daniem flagowym” :-)
Pychota!!! Możesz robić, zjemy wszystkie 👍
Ja nie moge…Dobila mnie Pani tymi rogalikam!!!Jak ja wytrzymam do czwartku kiedy to mam wolnych kilka chwil?!Ratunku!!
I w Hiszpanii na dodatek nie ma serka homog….moglby byc danonino?Naprawde nie wytrzymam do czwartku!!
:) :) :) Jeśli konsystencja podobna, to może być :))))
No Nic…proba Nie strzelba….haha….Dam sprawozdanie Beatko!Dziekuje!
Śliczne Beatko!
O jaaaaa…jutro próbuję ! co tam jutro,dziś zrobie :D
Wygląda tak przekonująco ze zrobię
ale robisz smaka! :)
Oj jak pysznie i prosto wyglądają a jak ja robię to nigdy takie zgrabniutkie nie wychodzą ;)
Teraz Ci wyjdą ;) Ściskam mocno Agnieszko!
Ewcia takie jak twojej mamy tylko zamiast serka smietana byla
Są prze-pysz-ne! Robiłam je wczoraj. Będę robić je dzisiaj. Link do Twojego przepisu podesłałam kilku osobom, nie mogąc przy tym nachwalić się tych rogalików. I trafnie, Beatko, napisłaś – te rogaliki, to hicior, dodatkowo super szybki w wykonaniu :-).
Jestem w trakcie robienia i niestety irytuję się, gdyż nie jestem wytrawną kucharką i mam kłopot z tzw. łatwym przepisem. Dodałam kilka łyżek mąki więcej. Z dwoma nie było opcji, aby ciasto odkleiło się od rąk. O co chodzi? Proszę o pomoc
Właśnie sama zjadłam pół blaszki,to straszne,ale nie mogę się opanować-są takie pyszne! I pomyśleć,że tyle czasu zwlekałam z
ich zrobieniem.Zdecydowanie stracony czas ;) Ciasto jest tak wspaniale kruche,że po prostu rozpływa się w ustach. Wcześniejsze wychwalające komentarze są jak najbardziej zasłużone.
Pyszota! Wcinam właśnie.. Trochę mi brakuje soli w cieście, tak ciut.. Natomiast ja wykorzystałam 1 szkl mąki gryczanej w przepisie, czyli 1 szkl. pszennej i 1 szkl. mąki gryczanej – cud miód! Aaaa, i zamiast serka homo, którego akurat w sklepie sieciowym nie było wykorzystałam jogurt grecki (bardzo gęsty). Wyszło superaście! Dzięki za przepis :) i duuużo miłości i pokoju wszystkim życzę w Nowym Roku!
Są przepyszne. Polecam zamiast kształtu rogalików takie zamykane w trójkąt kwadraciki. Wyglądają po upieczeniu tak pomiędzy ciastem kruchym a francuskim. :)
Robię te rogaliki poraz dziesiąty bedzie już.
Najlepszy przepis jaki wypróbowałam.
Idealnie kruche, a przy tym są delikatne i nie są suche w dodatku bardzo proste do zrobienia.
Bardzo się cieszę :)
Czy zamiast mąki pszennej, może być inna mąka? Niestety u mnie dieta nie tylko bez cukru, ale także bez pszenicy.
W tym przypadku spróbuj użyć uniwersalnej mieszanki bezglutenowej. Nie obiecuję, że będzie idealnie, ale warto spróbować