Bezglutenowe | Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Jak zrobić frytki z batatów w piekarniku

Robiłam już frytki z batatów smażone w głębokim tłuszczu, teraz czas na mocno odchudzoną wersję. Frytki ze słodkich ziemniaków pieczone w piekarniku to doskonała przekąska lub dodatek do dań głównych, które smakują także dzieciom. Ja lubię doprawione jedynie solą morską, ale można do nich dodać posiekany czosnek lub ulubione zioła. Batatów nie obieram ze skórki, ale jeśli nie lubisz chrupiącej ziemniaczanej skórki, to przed pokrojeniem po prostu je obierz :) Frytki za batatów w formie pieczonej z pewnością spodobają się tym osobom, które starają się ograniczyć tłuste potrawy w swojej diecie. Czasami jednak człowiek ma ochotę przekąsić coś w stylu fast food i frytki z batatów w piekarniku doskonale się do tego nadają :)

frytki-z-batatow-z-piekarnika01

frytki-z-batatow-z-piekarnika04

Frytki z batatów z piekarnika

[przepis]

kg batatów

3 łyżki oleju

sól

[/przepis]

  1. Bataty wyszorować dokładnie, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Pokroić w słupki, włożyć do miski.
  3. Dodać olej, sól, całość wymieszać ręką.
  4. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C z włączoną funkcją termoobieg i piec ok. 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Podawać od razu.

frytki-z-batatow-z-piekarnika03

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dziś upiekłam w piekarniku te frytki. To chyba pierwszy raz jak jadłam bataty i zaskoczył mnie ich pyszny kremowy smak! Do tej pory piekłam w piekarniku tylko frytki ze zwykłych ziemniaków i wychodziły za suche a z batatów biją te zwykłe na głowę, dziękuję za przepis

Bardzo oryginalne w smaku są frytki z batatów do tego warto kupić jakąś przyprawę do ziemniaków i niebo w gębie oczywiście dla miłośników takich przekąsek

220 stopni to chyba za dużo.. pala się po kilku minutach :-( udało się uratować i zmniej szłam w czas temperaturę. Obledny zapach obiegła cały dom…ciekawe jakie będą w smaku?

Zaraz wypróbuję. Tylko nie smażcie na płynnych olejach – chyba, że roztopicie masło klarowane;)

Miałem okazję jeść wczoraj frytki z batatów i to jedna z najniesmaczniejszych potraw jakie w życiu jadłem. Słodko-mdła potrawa, która mnie osobiście odrzucała.