Najnowsze filmy | Przepisy

Jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi? Przepis + film instruktażowy.

Jeśli uwielbiasz pierogi, ale masz jeszcze przed sobą pierogowy debiut to z całego serca polecam mój przepis na doskonałe ciasto na pierogi. Ciasto parzone mlekiem jest moim ulubionym ciastem na pierogi. Wyjątkowo elastyczne i miękkie. Podczas wałkowania nie klei się i nie rwie. To doskonały przepis dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pierogami. To ciasto nadaje się zarówno do pierogów z owocami, jak i z grzybami, kapustą, ziemniakami, kaszą, czy serem.

Ciasto parzone na pierogi

[przepis]

3 szklanki mąki

szklanka wrzącego mleka

1/2 łyżeczki soli

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wrzące mleko.
  2. Połączyć mleko z mąką za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą.
  3. Z ciasta uformować kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
  4. Ciasto uformować w płaski placek, położyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać farsz i skleić brzegi pierogów.

Obejrzyj film, na którym dokładnie widać, jak to robię.

Prawda, że proste?

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zrobiłam na obiad pierogi ze szpinakiem i białym serem, pycha :-) Ciasto na nie z przepisu umieszczonego powyżej i stwierdzam że jest ono rewelacyjne :-) Od dzisiaj pierogi będą gościć na moim stole chociażby raz w tygodniu ;-) Pani Beato dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam :-) :-) :-)

Zrobiłam na obiad pierogi ze szpinakiem i białym serem, pycha :-) Ciasto na nie z przepisu umieszczonego powyżej i stwierdzam że jest ono rewelacyjne :-) Od dzisiaj pierogi będą gościć na moim stole chociażby raz w tygodniu ;-) Pani Beato dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam :-) :-) :-)

Nigdy nie dodawałam do ciasta mleka, zawsze tylko gorąca woda. Muszę sprobować !

Szukam inspiracji dotyczących lepienia pierogów, przepisy na ciasto i ciekawe farsze. Pani blog okazał się dla mnie bardzo przydatny. Dziękuję i Pozdrawiam :)