Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Desery | Jadalne prezenty | Kuchnia | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

Jak przygotować smażoną skórkę pomarańczową?

skórka pomarańczowa_3Smażona w cukrze skórka pomarańczowa to dodatek, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczne wypieki, prawda?

Smażona skórka pomarańczowa

[przepis]

Przygotujcie:

2 kg pomarańczy

500 g cukru

[/przepis]

  1. Proces produkcyjny zacznijmy od pomarańczy. Wybieram w sklepie te ze skórką mięsistą, dość grubą.
  2. Pomarańcze dokładnie szoruję i wycieram.
  3. Kroję na pół i wyciskam z nich sok i częstuję nim dzieci :)
  4. Pozostają skórki. Jak widzicie na zdjęciu nie pozbawiam ich do końca białej części, gdyż jest źródłem pektyn i pomaga obniżać „zły” cholesterol, a także wspomaga trawienie.
  5. Wkładam skórki do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia.
  6. Odlewam wodę i powtarzam procedurę jeszcze 2 razy. Mam dzięki temu pewność, że skórka po usmażeniu nie będzie miała gorzkiego posmaku.
  7. Ugotowaną skórkę kroję. Do ciast i pierników przyda mi się drobna kostka, a paseczki użyję do dekoracji.
  8. Do garnka wsypuję cukier oraz łyżkę wody.
  9. Podgrzewam, aż zrobi się syrop i wsypuję skórkę.
  10. Smażę na średnim ogniu, dość często mieszając, aż skórka stanie się szklista. Powinno to zająć ok. 25-35 minut.
  11. Następnie przekładam do słoiczków i zostawiam do ostygnięcia. Gotowe!
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *