Korzenne masło orzechowe doprawione miodem i domową przyprawą piernikową to doskonały pomysł na oryginalny, bardzo smaczny prezent. Masło orzechowe robię w domu od kilku lat. Tym razem do produkcji wykorzystałam blender ręczny Braun MultiQiuck 9, który od kilku tygodni poddaję testom.
O możliwościach tego blendera i bogatym wyposażeniu pisałam dokładnie w tym (tu link odsyłający do pierwszego wpisu) wpisie. Tym razem wykorzystałam mikser do przygotowania masła orzechowego, które w domu przygotowuję od wielu już lat, jednak dotychczas moje masło miało grudkowatą konsystencję. Było bardzo smaczne, ale nigdy nie udało mi się osiągnąć prawdziwie maślanej konsystencji. Do teraz – MultiQuick 9 dał radę bez problemu. Jego 1000-watowy silnik rozdrobnił orzechy najpierw na kruszonkę. Następnie miksowałam orzechy bez przerwy, pozwalając im się powoli rozgrzać, by stopniowo zmieniły się w gładką masę.
Doskonale się sprawdza zastosowana w blenderze technologia Smart Speed, dzięki której sterowanie prędkością jest płynne i bardzo proste. Przy mieleniu orzechów było to niezwykle przydatne.
Masło przełożyłam do słoiczka i zdobiłam gałązką zieloną gałązką. Przyznam, że sama bym się ucieszyła, gdybym dostała słoiczek czegoś tak smacznego :)
Korzenne masło orzechowe
[przepis]
500 g niesolonych orzeszków ziemnych
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki płynnego miodu lipowego
łyżka przyprawy piernikowej (przepis tu)
[/przepis]
- Orzeszki wsypać do blendera i zmiksować je na kruszonkę metodą pulsacyjną.
- Gdy orzeszki będą już posiekane na niewielkie kawałki, kontynuować miksowanie przez ok. 5 minut. Tym razem miksować w sposób ciągły. W tym czasie orzeszki zaczną się rozgrzewać i przyjmować gładką konsystencję.
- Pod koniec do masła dodać stopniowo olej, miód oraz przyprawę.
- Gotowe masło przełożyć do wyparzonego wcześniej słoika.
Komentarze
Uwielbiam masło orzechowe własnej roboty:) często robię z odrobiną miodu, ma inny posmak. Pięknie przygotowany prezent od serca dla brzuszka ;)
Masz rację Aniu, takie prezenty od serca są wyjątkowe :)
Świetne!
Pytanie z serii „nie na temat”, ale bardzo mnie nurtujące. Czy Lawendowy Dom można zobaczyć w nowym serialu tvnu? :)
U mnie się sprawdza na 100%. Polecam :)
Beatko pięknie wyglądasz
A Twoje przepisy podbijają brzuszki mojej rodzinki i przyjaciół
A zupa dyniowe właśnie po raz kolejny w tym miesiącu się gotuje
Kusisz oj kusisz kobieto, ten mikser pasowałby mi jak ulał, a mój stary poczciwy braun ma już chyba z 12lat i nijak nie chce go szlag trafić chyba będę musiała jakiegoś gwoździa dorzucić do koktajlu
Mam nadzieje ze będzie lepszy od poprzednika , który juz po raz drugi w przeciągu pół roku wylądował w serwisie
Tak samo u mnie. Wlasnie podczas robienia masla orzechowego 2x spalilam silnik i musialam kupic nowy, bo cena silnika byla taka sama jak cena nowego blendera :(
Ania Cyganik-Idęć mój jest na gwarancji ale przeklinam ten sprzęt bo czekając na reklamacje nie mogę robić niektórych potraw .
Ten blender to mój nr 1 na liście zakupowej więc chętnie przeczytam recenzję:)
Piękne zdjęcia
A skąd sukienka?
Pani chyba coraz szczuplejsza… Podziwiam i dziękuję za energetyczne, pozytywne, zaraźliwe inspiracje:-))
Jaki dalej nr ma ten blender bo to niepełna nazwa i nie mogę znaleść, a bardzo by mi się taki przydał
masło orzechowe wyszło prawie płynne i super smakowało ale …. no właśnie ale, do czasu kiedy połączyłem z przyprawą korzenną :) Wszystkim mieszkańcom (5 osób) komu dałem do spróbowania mówili że to jest : ble; fuj: po prostu nie smakowało i wylądował krem do kosza.