Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Jadalne prezenty | Kuchnia | Świąteczne

Jadalne prezenty. Mini keksy z gwiazdką

Taki keksik przewiązany wstążką to dobry pomysł na smaczny upominek podczas zbliżających się większych i mniejszych imprez okołoświątecznych. Najlepiej upiec ciasto dzień, dwa wcześniej i pozwolić, by lekko obeschło. Kroi się wtedy doskonale i moim zdaniem z każdym dniem zyskuje na smaku.

mini keksy_2

Mini keksy dekorowane plastycznym lukrem

[przepis]

500 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki soli

250g masła o temperaturze pokojowej

200g cukru

4 jajka

50 ml rumu (jeśli lubicie)

1/2  szklanki mleka

ok. 300 g bakalii, u mnie: 100g fig, 50 g suszonych moreli, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g orzechów migdałów
do dekoracji:

biały lukier plastyczny

cukrowe gwiazdki (instrukcję jak je przygotować znajdziecie tu)

masło do wysmarowania formy

papier do pieczenia

[/przepis]

  1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Dzięki temu nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. Mikserem utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie prawie biała i puszysta.
  4. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym jajku.
  5. Teraz czas na mąkę. Dodać na początek 1/3, następnie wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
  6. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
  7. Na końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
  8. Przyszedł czas na podjęcie decyzji. Można upiec ciasto w formie prostokątnej, a następnego dnia wykroić za pomocą okrągłej foremki mini keksy i je udekorować, albo upiec keksy od razu w małych procjach, np. w formie do babeczek. Ja wybrałam pierwszy sposób, gdyż zależało mi na ładnym przekroju gotowych keksów.
  9. Ciasto przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika i piec przez 70 minut.
  10. Po upieczeniu zostawić w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć na kratkę.
  11. W małych foremkach należy skrócić czas pieczenia do 55 minut.
  12. Gotowe keksy pokryć lukrem plastycznym gotowym, lub zrobionym samodzielnie według tego przepisu.
  13. Wierzch udekorować cukrową gwiazdką. Moje keksy dostały jeszcze po owocu żurawiny. Mam nadzieję, że Wam się podobają :)

mini keksy

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prześliczne babeczki!!!
U Ciebie jak zwykle pięknie i smakowicie!
Dawno mnie tu nie było i muszę nadrobić zaległości!
Pozdrawiam!
Iza